Teljes kiőrlésű tönköly búzalisztből készítettem kakaós csigákat és lekváros batyukat. Oldalamon még számos csiga receptet találsz, mert a család nagy kedvence. Édes és sós töltelékkel készült csigáim receptje.
100% teljes kiőrlésű kakaós csiga
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 2 ek. búzasikér (40 g)
- 1 kk. só
- 3 ek. édesítő
- 1 cs. szárított élesztő
- 100 g ráma
- 3 dl tej
- 2 ek. tejföl
Tölteléknek:
- 3 ek. kakaópor
- 3-4 ek. édesítő
- lekvár
Leírás
Előkészítés:
- A száraz anyagokat egy tálba mérjük, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Puha, de nem ragacsos tésztát kell hogy kapjunk. (Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adunk hozzá. Nekem pont jó volt, nem igényelt több folyadékot.)
- Kb. egy órára félretesszük kelni.
- Tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
- Amikor kétszeresére nőtt a tészta, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk, az első adagot elnyújtjuk, megszórjuk a kakaóval és az édesítővel.
- Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
- Éles késsel felszeleteljük.
- Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit kicsit az ujjainkkal lenyomkodjuk, úgy hogy a közepe magasabb maradjon a csigáknak.
- A másik adag tésztát is téglalap alakúra nyújtjuk, ízlés szerint töltjük, feltekerjük, szeleteljük, tepsire tesszük, formázzuk. Én a második adagot cukormentes lekvárral és házi szilvalekvárral töltöttem meg.
- kb. 30 percet pihentetjük a süteményt, majd 180 fokon a két tepsivel egyszerre 20-25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
A cukormentes bolti lekvár sütésnél sajnos kifolyt, de ettől függetlenül elfogyott az utolsó morzsáig. Legközelebb kakaós és szilvalekvárosat fogok csak készíteni.
Aki csak kakaósat szeretne készíteni, annak 6 ek. kakaóporra és 6-8 ek. édesítőre lesz szüksége.
Aki csak kakaósat szeretne készíteni, annak 6 ek. kakaóporra és 6-8 ek. édesítőre lesz szüksége.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.