Igazán finom, omlós sütemény, benne mennyei pudingos meggyes töltelékkel és finom fahéjas almával. Abbahagyhatatlan… A tésztája az oldalon már megtalálható almáspite tésztája, de a töltelék készítése miatt szántam neki egy új bejegyzést.
Almás-meggyes pite
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 350 g liszt
- 150 g vaj vagy ráma
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- ½ csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
- 1 üveg magozott meggy
- fahéj, cukor ízlés szerint
- 1 csom. főzős vaníliás pudingpor
- 1,1 kg fahéjas alma
Tetejére:
- Tojás fehérje
- 1-2 ek. kristály cukor
- maréknyi mandulaforgács
Leírás
- A töltelékhez a meggybefőtt levéből egy keveset lábasba öntünk, azzal a pudingport csómentesre keverjük, hozzáöntjük a többi meggylevet. Ízlés szerint fahéjjal fűszerezzük, cukorral édesítjük. (Én nem tettem hozzá cukrot egyáltalán.)
- Kevergetve főzzük, amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk a meggyet és felfőzzük. Ha egyet-kettőt rottyan és kellő sűrűségű, levesszük a tűzről és kihűtjük.
- Az almatölteléket szokásos módon elkészítjük, megpucoljuk az almákat, lereszeljük, ízlés szeritn cukorral, fahéjjal ízesítjük, megpároljuk. Hűtjük, közben ha van leve azt lecsepegtetjük. (Ha túl leveses, eláztathatja a tésztát.)
- Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral.
- Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk.
- Végül annyi (1-2 ek.) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
- Két részre osztjuk, letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
- A tésztát sütőpapíron 24 x 30 cm téglalappá nyújtjuk, majd sütőpapírral együtt a tepsibe helyezzük.
- Elosztjuk rajta a kihűlt meggyes tölteléket, arra tesszük az almatölteléket, végül betakarjuk a másik kinyújtott tésztával. (Én azt is sütőpapíron nyújtottam, majd papírral ráfordítottam a süteményre, ráigazítottam, végül lehúztam róla a sütőpapírt.)
- Tetejét villával megszurkáljuk, a maradék tojás fehérjével megkenjük, majd kristály cukorral és mandulaforgáccsal megszórjuk.
- Előmelegített sütőben 170 fokon 45 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt ízlés szerint szeleteljük.
Megjegyzés
Mindenképpen várjuk meg míg teljesen kihűl, melegen nem lehet szépen szeletelni.
Én kb. 5 x 5 cm kockákra vágtam, így 30 szelet lett belőle.
Én kb. 5 x 5 cm kockákra vágtam, így 30 szelet lett belőle.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.