Aranygaluska kelt tésztából, vanília mártással! Finom és kiadós édesség, egy tartalmas leves után igazán jó választás.
Aranygaluska
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 1 kiskanál só
- 60 g cukor (3 ek.)
- 1 csom. szárított élesztő (7 g)
- 2,5 dl tej
- 60 g vaj
Töltelékhez:
- 100 g darált dió
- 100 g porcukor (ízlés szerint)
- 30 g olvasztott vaj
Leírás
Előkészítés:
- Lisztet, sót, cukrot, élesztőt egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tejet és a lágy vajat.
- Jól átgyúrjuk, dagasztjuk, letakarjuk, kelesztjük. (Addig várunk míg kb. kétszeresére nő a tészta térfogata.)
- A darált diót összekeverjük a porcukorral.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük, vagy vajazzuk és lisztezzük.
Elkészítés:
- Amikor jól megkelt a tészta, lisztezett deszára borítjuk, kb. 1,2 cm vastagra elnyújtjuk.
- Apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk és a tepsi aljába tesszük a kis pogikat.
- Ha egy sort letettünk, megkenjük olvasztott vajjal és jól megszórjuk a cukros dióval.
- Ezután következik ismét a tészta, vaj és dió majd egy sor tésztával fejezzük be.
- A tészta tetejét a maradék olvasztott vajjal megkenjük, majd huzatmentes helyen kb. 60 percet pihentetjük, kelesztjük.
- Hideg sütőben indítva 40-45 perc alatt sült meg 170 fokon.
- Tálaláskor vaníliamártást kínálhatunk hozzá.
Megjegyzés
Ez a mennyiség 20 x 26 cm-es tepsire elegendő.
Vaníliamártást egyszerűen főzős vaníliapudingból készítettem: 1 csomag vaníliás pudingot 8 dl tejjel főzünk készre, 4 ek. cukorral édesítjük.
A tésztát természetesen friss élesztővel is készíthetjük, akkor az 500 g liszthez 25 g friss élesztő szükséges.
Vaníliamártást egyszerűen főzős vaníliapudingból készítettem: 1 csomag vaníliás pudingot 8 dl tejjel főzünk készre, 4 ek. cukorral édesítjük.
A tésztát természetesen friss élesztővel is készíthetjük, akkor az 500 g liszthez 25 g friss élesztő szükséges.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.