Volt itthon néhány érett banán, ez adta az ötletet ehhez a banános kekszhez. Nincs benne tojás, úgyhogy a tojásra allergiásak is fogyaszthatják. Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű alapanyagot, ezért a vegán táplálkozást követők is bátran elkészíthetik. Nem kell hozzá túl sok alapanyag, könnyen elkészíthető és mosogatni sem kell sokat utána. Finom, puha, több napig eltartható. Ja, és azt majdnem elfelejtettem, hogy 40 perc alatt készen van 2 tepsivel. Szóval egyszerű, de nagyszerű. Természetesen vajjal is elkészíthető, kinek milyen zsiradék illik bele az étrendjébe.
- 2 normál méretű érett banán
- 50 g cukor
- 90 g margarin
- 200 g búza finomliszt
- csipet só
- csipet fahéj
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 tábla (100 g) csokoládé
- tetejére 1-1 negyed dió (elhagyható)
- A sütőt bekapcsoljuk, 170 fokra állítjuk.
- Két tepsit sütőpapírral kibélelünk.
- A csokit összetördeljük vagy feldaraboljuk.
- A banánt a keverőtálba tesszük, kisebb darabokra tördeljük, majd botmixerrel előszőr lassú, majd erősebb fokozaton pépesítjük.
- Hozzáadjuk a margarint, a cukrot, alaposan összekeverjük.
- Majd hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát, fahéjat és ezekkel is összekeverjük. (Előszőr lassan, majd gyorsabb fokozaton.)
- Végül következik a csokoládé, amit már csak fakanállal keverünk a tésztába.
- Két kanál segítségével kis halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsire, távolabb egymástól, mert terülni fognak a kekszek sütés közben. (Egy normál gáztepsire én 12 db kekszet teszek, így nem nőnek össze) Majd minden keksz közepébe egy negyed diót teszünk.
- A két tepsivel 170 fokon 18-20 perc alatt készre sütjük.
- Tepsin hagyjuk kihűlni, amíg forró még puha, ne mozgassuk még.
Elhasználhatjuk a maradék télapó csokoládékat is vagy ha van otthon csokoládés torta dara, azzal is finom. Ha pedig valaki nem szereti a csokit, el is hagyhatja. De tehetünk apróra vágott diót a tésztába vagy mazsolát is, lehet kísérletezni bátran.
Zsiradékként: VitaD'or margarint használok (Lidl-ben kapható. Nem tartalmaz állati eredetű összetevőt.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2020.01.10. Az utóbbi időben úgy készítem a banános kekszet, hogy csak 50 g csokit teszek bele a 100 g helyett, viszont bele kerül még 50 g dió durvára darálva/vágva. Gyerekek kérésére kicsit tovább sütöm, hogy ne legyen annyira puha.Mostanában ez a nagy kedvencük. Természetesen képet is mutatok:
Ha esetleg másfajta kekszet is sütnél, további recepteket itt olvashatsz: csokis keksz recept, sütőtökös keksz recept
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.