Mindig nagy sláger nálunk az édes kelt tészta, csiga, kalács, briós… Heti két alkalommal sütnöm kell, reggelire, uzsonnára, az egész család szereti. Ma ismét briós készült, most már a weboldalra is felkerül, hogy hogyan. A formázást TücsökBogár konyhájából vettem át, a tészta olyan mindent bele, saját kreálmány.
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 1 ek. burgonyapehely
- 20 g élesztő
- 1,8 dl tej
- 125 g natur joghurt
- 1 nagyobb tojás ⅔ része
- 50 g vaj
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- a tojás ⅓ része
- 2 ek. tej
- A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kicsi cukrot adunk hozzá, félretesszük.
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, sót, cukrot, elkeverjük.
- A tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
- Kb. 10 perc alatt az élesztő felhabzik, akkor hozzáadjuk a liszthez, hozzáadjuk a langyos joghurtot, beletesszük a tojás ⅔ részét és a puha vajat. Alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk. Egynemű, kissé lágy tésztát kell hogy kapjunk. Ha nagyon ragadna, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. Ha túl keménynek érezzük kis tejet adunk még hozzá.
- Amikor egynemű és szép fényes a tésztánk letakarva félretesszük pihenni, megvárjuk míg kétszeresére nő a térfogata (hőmérséklet függvényében 1-1,5 óra).
- Amikor megkelt a tésztánk, 10 egyenlő részre osztjuk, kis cipószerűre formázzuk és enyhén lisztezett felületre tesszük. (csak könnyedén, óvatosan dolgozunk vele, nem kell az összes levegőt kiszorítani a tésztából.)
- Az első cipót enyhén lisztezett felületen kb. 50 cm hosszúságúra sodorjuk. (Közben enyhén lisztezzük, hogy ne ragadjon, könnyen tudjunk majd vele dolgozni a fonásnál.)
- Félbehajtjuk U alakban, kétszer áthurkoljuk a szárakat.
- A lenti részt felhajtjuk, majd a jobb oldali szárát felülről beledugjuk, a bal oldali szárat alulról fölfelé beledugjuk a fonatba, majd alul kicsit összenyomjuk a két véget. (Lásd a fázisfotókon lent!)
- Megkenjük a tejes tojással, és félretesszük pihenni.
- A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, hogy kb. 20-30 perc alatt bemelegedjen, ezen idő alatt a briósok a konyhapulton pihentek és megkeltek.
- Amikor bemelegedett a sütő, 180 fokon, 20 perc alatt megsütöttem a briósokat.
- Rácson hagytam kihűlni őket.
2015.04.24. Ismét briós készült, de a hagyományos forma helyett, csak gyorsan sodorva, bevágva, összetekerve, megsütve! Ja, és a tészta majdnem megviccelt…
2016.01.25. Hétvégi briós, amit maracujás almaszósszal kentem meg. Nagyon finom lett. 🙂
2016.09.11. Vasárnapi reggeli: langyos briós eperlekvárral.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2023.06.13. Ma 750 gramm lisztből dagasztottam a briós tésztát, 1/3-ából kis korongokat sütöttem (10 db), amit pudingos krémmel töltöttem. 2/3 részéből pedig a szokásos 10 db fonott brióst késztettem el. Töltelék: 30 g pudingpor, 220 ml tej, 35 g cukor pudingnak megfőzve, amihez kihűlés után 100 g tejszínből felvert tejszínhabot kevertem. Ezzel töltöttem meg a 10 tésztakorongot, tetejére szeletelt epret tettem, citromfűvel díszítettem. Fincsi lett!
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.