Egymás után 3 nap el kellett készítenem, mert annyira ízlett a fiúknak. Dagasztás nélkül készül, csak mindent összekeverek, aztán néhány órát a pulton pihen, formázom, sütöm. Ropogós héj és kissé sűrűbb bélzet, viszont tetis-tele lyukakkal. Egyik nap paprikás krumplival ettük, aztán szendvicsnek készítettem belőle, de csak úgy magában is nagyon finom.
A recept kiindulópontja Gabojsza oldaláról való, abból készítettem egy krumplis változatot.
- 300 g finomliszt
- 20 g élesztő
- 50 g áttört burgonya vagy maradék burgonyapüré
- 1-2 kk. só
- 250 ml víz
- A vízbe beletettem egy evőkanál (50 g) burgonyapürét, elkevertem.
- Hozzáadtam 20 g élesztőt, ezzel is elkevertem. (Nem kell felfuttatni, csak feloldani.)
- Hozzászitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót és elkevertem. Amikor már egynemű lett, mindenhol átnedvesedett a liszt, letakartam.
- Letakarva a konyhapulton 6 órát pihent a tészta.
- A sütőt 210 fokra előmelegítettem.
- A tészta felét alaposan lisztezett nyújtólapra öntöttem és egy műanyag lapka segítségével téglalapszerűre egyengettem, hosszúkásra formáztam és kézzel megtekertem. Nehéz vele dolgozni, mert puha, lágy a tészta, közben is lisztezést igényel.
- Így jártam el a másik felével is.
- A kenyereket sütőpapírral fedett tepsire tettem és 20 perc elteltével (addigra a sütő is előmelegedett) 30 perc alatt 210 fokon készre sütöttem.
- A sütés első felében egy forró vízzel teli tepsit tettem a sütő aljába, így jó gőzös lett a sütőtér. 15 perc elteltével a vízzel teli tepsit kivettem, hogy a kenyerek alja is jól megsüljön.
- Rácsra tettem kihűlni a kenyereket.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2020.04.25. FRISSÍTÉS:
Mostanában fél kg liszttel készítem a kenyeret.
Ehhez 3 kk. sót,
1 kk. cukrot,
1 kk. szárított élesztőt,
1-2 ek. burgonyapürét vagy tört burgonyát,
1 ek. 10%-os ecetet,
2 ek. olajat és
4-4,5 dl főzővizet (burgonya főzővize) adok.
Ne legyen nagyon híg a tészta, először visszatartok kicsit a folyadékból, elkeverem, majd ha még száraz részek vannak, ismét adok hozzá a főzővízből. Végül alaposan elkeverem, letakarom, huzatmentes helyre (általában beteszem a mikróba) félre teszem. Reggel/délelőtt bekeverem majd 8-10 óra elteltével délután/este kisütöm a kenyeret. A tésztából egy kenyeret formázok, sütőpapírral fedett tepsire teszem. A sütőt 250 fokra előmelegítem. Forró, 250 fokos sütőben sül a kenyér először 10 percet, majd 210 fokra mérsékelem a hőt és még 25 perc alatt készre sütöm. Rácson hagyom kihűlni. Tapasztalatom szerint így (250 fokon indítva a sütést) magasabbra feljön a kenyér. Kívül ropogós, belül lyukacsos és puha a tészta.
A sima gyökérkenyerem receptjét itt találod: gyökérkenyér recept
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.