A burgonya főzővize nagyon jó a kenyérbe (már amikor az ember lánya nem felejti el, és nem önti le a mosogatóba, ugye?), a burgonyás kenyérbe meg pláne! Szóval amikor krumplit főztök, ne feletsétek el, hogy a vizet ne a mosogatóba öntsétek le róla, hanem egy edénybe, hogy utána fel lehessen használni. Nálunk sokszor van krumplipüré, így aztán könnyen sütök burgonyás kenyeret is.
Burgonyás kenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
- 200 g finomliszt (BL-55)
- 10 g friss élesztő
- 2 dl langyos víz (főtt burgonya vize)
Kenyérhez:
- összes előtészta
- 300 g finomliszt
- 10 g friss élesztő
- 3 kk. só
- 1 ek. krumplipüré (kb. 70 g)
- késhegynyi aszkorbin
- 1 dl a főtt burgonya vízéből
- 15 g vaj
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
- A 200g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Legegyszerűbb, ha előző este bekeverjük, akkor reggel azonnal kezdhetjük a dagasztást. Vagy ha délután akarunk sütni, akkor reggel keverjük be az előtésztát. A lényeg, hogy minimum 3-4 órát álljon.
Kenyértészta összeállítása:
- A kész előtésztához adjuk az összes többi alapanyagot és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Nekem kissé lágy volt a tészta, még 1 evőkanálnyi lisztet vett fel.
- Ha egynemű a tészta, akkor letakarva 20-30 percet pihentetjük.
- Majd kicsit átgyúrjuk, és ismét letakarva duplájára kelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra is lehet.
Kenyér formázása:
- Amikor duplájára megkelt a kenyértésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és formázzuk. Kezünkkel enyhén ellapogatjuk, két oldalát kissé ráhajtjuk, majd feltekerjük. (Lásd a képeken.)
- Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, lefedjük és ismét duplájára kelesztjük. (1-1,5 óra)
- Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- Amikor megkelt a kenyerünk, éles késsel vagy pengével bevágjuk a tetejét, a jénai tetejét vízzel megspricceljük, lefedjük vele a kenyeret és az előmelegített sütőbe helyezzük.
- Én 45 percig sütöm 220 fokon a kenyeret (alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben), a fedő levélete nélkül.
- Amikor letelt a 45 perc, kivesszük a sütőből, a fedelét óvatosan leemeljük (forró a gőz, nagyon vigyázzunk!!!)
- Rácsra tesszük hűlni a kenyeret, tetejét vízzel enyhén megspricceljük.
Megjegyzés
A burgonyától még harmadik napon is finom, puha marad a kenyerünk, ha egyáltalán maradna belőle.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.