Ma krumplipürét készítettem ebédre, előrelátó voltam, most megtartottam a krumpli főzővizét. Azzal készült ez a finom, puha burgonyás stangli.
Burgonyás stangli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 3 kk. só
- 20 g friss élesztő
- 2,8 dl víz (vagy főtt krumpli főzővíze)
- 1 ek. krumplipüré
- 1 ek. puha vaj
- szezámmag (tetejére)
Leírás
- A lisztet átszitáljuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük.
- Rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet, beletesszük a krumplipürét, vajat és jól kidagasztjuk. Viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami előszőr kicsit ragad, de aztán dagasztás során szépen elválik az edény falától és a kezünktől is. Ha túl lágy a tészta, kicsi lisztet adjunk még hozzá.
- Amikor szép fényes és egynemű, letakarjuk és félretesszük 1-1,5 órára.
- Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyforma darabra vágjuk és kis bucikká formáljuk.
- A bucikból egyesével “rudakat sodrunk”. A rudakat 2-3 cm-es közökkel egymás mellé rakjuk és vízzel enyhén lepermetezzük. Egy másik tepsivel lefedve 30 percet pihentetjük.
- Amikor letelt a 30 perc, addigra jól meg is keltek a stanglik, ismét kicsit megpermetezzük a stanglikat és szezámmaggal megszórjuk.
- Majd 170 fokon (hideg sütőben indítva) kb. 25 perc alatt készre sütjük.
- A stanglikat rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
A belseje olyan puha, hogy az valami csoda. De tényleg, próbáljátok ki, megéri. 🙂
Ugyanez a tészta pogácsának is elkészíthető, akkor nyújtsuk kerekre, tetejét késsel rácsozzuk be, szaggasuk ki, tetejét tojással megkenve süssük meg.
Ugyanez a tészta pogácsának is elkészíthető, akkor nyújtsuk kerekre, tetejét késsel rácsozzuk be, szaggasuk ki, tetejét tojással megkenve süssük meg.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.