A formázás miatt ugyan több munka van a brióssal, mint a kaláccsal, de a brióst jobban szeretik a fiúk. Arról nem is beszélve, hogy könnyebb tízóraira vagy uzsonnára becsomagolni a suliba a brióst, így aztán cifra kalács helyett, ma cifra briósokat sütöttem.
- 300 g finomliszt (BL-55)
- 200 g rétesliszt
- 2 ek. burgonyapehely
- 3 ek. cukor
- 1 kk. só
- 25 g élesztő
- 1 dl tej
- 1 dl kefir
- 0,7 dl víz
- 1 tojás
- 50 g vaj
- 300 g finomliszt (BL-55)
- 200 g rétesliszt
- 2 ek. burgonyapehely
- 3 ek. cukor
- 1 kk. só
- 3 ek. ét kakaópor
- 25 g élesztő
- 1 dl tej
- 1 dl kefir
- 0,7 dl víz
- 1 tojás
- 50 g vaj
- Két kis tálba 1-1 dl langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt. 1-1 csipet cukrot szórtam rá. Félretettem pihenni.
- Egy nagyobb tálba kimértem a liszteket, hozzáadtam a sót, cukrot, burgonyapelyhet, ezekkel összekevertem. Hozzáadtam fél tojást, kefírt, vizet és a felfuttatott élesztőt. Kézzel alaposan kidagasztottam.
- Ugyanígy jártam el a kakaós tésztával, persze ahhoz 3 ek. kakaóport is adtam.
- Letakarva félretettem a tésztákat fél órára, akkor kicsit átgyúrtam, majd letakarva további 1 órát pihentek.
- Ekkorra szépen megkeltek, mindkét tésztát 20-20 darabra osztottam (kimértem, hogy egyformák legyenek), kicsi bucikká formáztam és enyhén lisztezett felületre sorakoztattam őket.
- Majd 1 fehér és 1 kakaós tésztát kisodortam, összetekertem őket, kifli formára görbítettem, a kakaós tészta jobb oldali végét a fehér alatt áthúzva a bal oldali tésztákhoz nyomtam, felette a jobb oldali fehér tésztavéget a briós alá hajtottam. (Lásd a képeken.)
- Sütőpapírral fedett tepsire raktam őket, megkentem a felvert tojással, közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem.
- Mire a 2. tepsi brióst is megformáztam, lekentem, addigra az első tepsi már mehetett is sülni.
- Alsó felső sütéssel, 180 fokon, előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsültek. A másik tepsit ez után tettem a sütőbe, annak 15 perc elegendő volt.
- Természetesen a folyadék lehet csak tej is a víz és kefir helyett. Nekem ennyi tejem és kefirem volt itthon megbontva, így aztán elhasználtam a cifra briósba őket.
Most egy darabig el vagyunk látva utánpótlással, 20 darab briósból jut a fagyasztóba is. Hogy hogy teszem a fagyasztóba, arról itt olvashatsz.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2016.09.15. Ma is cifra briós készítettem, kicsit máshogy formáztam. Mutatom a képeket.
2022.01.14. Nem volt itthon, se réteslisztem, se kefirem, úgyhogy most ezek nélkül dagasztottam a tésztát. Hozzávalók: 500 g finomliszt (BL-55), 2 ek. burgonyapehely, 3 ek. cukor, 1 kk. só, 25 g élesztő, 2,5-2,6 dl tej, 1 tojás, 50 g vaj. Nagyon finom puha lett a briós. A kakaós tészta is így készült, persze a plusz kakaóporral. Most már nagyobbak a srácok, így nagyobb briósokat formáztam, 15 db lett.
Olvasóink is elkészítették a cifra briósainkat, a képeiket itt találod.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.