A család és barátok kedvence a kelt tésztás, édes csiga, lehet az kakaós, fahájas vagy mákos. Most mákosat készítettem, és formázásnál egy kicsi csavart vittem bele.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Csavart mákos csiga
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 25 g friss élesztő vagy 1 cs. (7 g) szárított
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- 250-280 ml tej
- tojásnyi vaj vagy ráma
Töltelék:
- 3-4 ek. tejföl vagy joghurt
- ízlés szerint cukrozott mák
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk, a dagasztógép üstjébe tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd géppel 6-8 percig dagasztjuk. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá. (Nekem nem igényelt több tejet.)
- Kb. 1-1,5 órára félretesszük kelni.
- Tepsiket sütőpapírral béleljük.
- A porcukrot a mákkal összekeverjük.
Elkészítés:
- Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, 3-4 mm vastagságúra elnyújtjuk.
- Tetejét tejföllel megkenjük, cukrozott mákkal megszórjuk.
- Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
- Éles késsel felszeleteljük, de úgy hogy csak minden második vágást vágunk át teljesen. Az első vágás csak ¾ részig, így két csiga egyben marad. Megnyílik, majd úgy tesszük a tepsire, hogy egyet csavarunk rajta. (Lásd a képeken.)
- A csigákat a papírral borított tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek.
- Kb. 20 percig a csigák pihennek a konyhapulton, míg a sütőt 210 fokra előmelegítjük.
- A két tepsi egyszerre kb. 20 perc alatt megsül, közben egyszer átcseréltem őket.
- Tálalás előtt a tetejét porcukorral enyhén meghintjük.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A kakaós csiga is nagy kedvenc nálunk, recepteket itt találsz: kakaós csiga recept
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.