Csavart sós rudat sütöttem, ami igazán jó vendégváró, illetve sörkorcsolya. Tetejére ízlés szerint szórhatunk magvakat, köményt vagy reszelt sajtot. Egy FB csoportban láttam a receptet, köszönöm szépen Évának, aki megosztotta. Én a formázását kissé megvariáltam, igaz hogy kicsit össze-visszák lettek, de az íze kárpótolt bennünket a kinézetéért. 🙂
- 700 g finomliszt
- 4 kk. Himalaja só
- 1 cs. sütőpor (15 g)
- 12 ek. víz
- 2 ek. 20%-os ecet
- 500 g margarin
- 1 tojás kenni
- ízlés szerint magvak, kömény, sajt
- Összeállítjuk a tésztát: A száraz anyagokat kimérjük, összekeverjük. Hozzáadjuk a nedves anyagokat, majd összedolgozzuk a tésztát. Egy eléggé puha tésztát kapunk. (Én dagasztógéppel állítottam össze, így percek alatt készen is voltam.)
- A tésztát letakarjuk, minimum 4 óra hosszára hűtőbe tesszük pihenni. (De akár 1-2 napot is lehet a hűtőben.)
- A tésztát 4 részre vágjuk, az első adagot lisztezett deszkán, vékony (2-3 mm) téglalap formára nyújtjuk.
- Derelyevágóval ízlés szerint keskeny csíkokra vágjuk.
- Egyszer megcsavarjuk őket és sütőpapírral borított tepsire helyezzük.
- Tetejét felvert tojással megkenjük, ízlés szerint megszórjuk magvakkal, köménnyel vagy sajttal.
- Így járunk el a többi tésztával is.
- Előmelegített sütőben 190 fokon 12-15 percig sütjük. (Én kicsit pirosabbra sütöttem, hogy ropogós legyen.)
- Ha több tepsit egyszerre teszünk a sütőbe, akkor a sütési idő kicsit megnő, illetve érdemes a tepsiket átcserélni, hogy egyenletesebben süljenek.
- Lezárt dobozban sokáig eltartható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2017.08.24. Fél adagot sütöttem, egyszerűen, gyorsan formáztam. Kb. 8 mm vastagságúra nyújtottam a tésztát, derelyevágóval felvágtam, két tepsire tette (jó szellősen, mert így gyorsabb volt), tojással lekentem, szezámmaggal és sóval megszórtam, sütöttem. 40 db hosszú rudacska lett belőle.
2021.06.09. Ma krékert sütttem. Ráma helyett vajat adtam hozzá és máshogy formáztam. Hozzávalók: 800 g liszt, 500 g vaj a többi a recept szerint, plusz 1 kk. sót tettem bele. Pihentetés után 3 részre osztottam, sütőpapíron nyújtottam, derelyevágóval kis kockákra vágtam. Tojással megkentem, maggal, illetve sajttal szórtam. A sajt alatt Erős Pistás tojással kentem meg, így egy kicsit pikáns. A sütőpapír a nyers krékerekkel együtt könnyen áthúzható a tepsire. Így igen gyorsan elkészül, hiszen nem kell egyesével átrakosgatni a tepsire a nyers tészta darabokat. A sajtot úgy reszelem, hogy ne hosszú csík legyen, inkább apróbb darabos, így kevésbé ragadnak össze sütésnél a kis krékerek. Sütés után kézzel, óvatosan összetörhető, ahol összesül.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.