Hagyományos, kelt tésztás csigát sütöttem, de most vegyes lisztekkel, főként teljes kiőrlésű tönköly búzalisztből. Felét túróval, felét nutellával töltöttem. A fiúknak is ízlett. 🙂
Csiga teljes kiőrlésű lisztből
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 300 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 100 g finomliszt
- 2 ek. zabpehelyliszt (40 g)
- 2 ek. búzasikér (40 g)
- 2 ek. burgonyapehely (15 g)
- 1 kk. só
- 2 ek. cukor (40 g)
- 20 g friss élesztő
- 150 g görög krémjoghurt
- 150 ml tej
- 1 egész tojás
Tölteléknek:
- 250 g túró, 1 ek. cukor, 1 tojássárgája
- 4-5 ek. nutella (ízlés szerint)
Leírás
Előkészítés:
- A száraz anyagokat egy tálba mérjük, elkeverjük.
- Rámorzsoljuk az élesztőt.
- Hozzáadjuk a nedves anyagokat (tojás, langyos tej és joghurt).
- Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Puha, de nem ragacsos tésztát kell hogy kapjunk. (Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adunk hozzá. Nekem pont jó volt, nem igényelt több folyadékot.)
- Kb. egy órára félretesszük kelni.
- Tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
- Amikor kétszeresére nőtt a tészta, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk, az első adagot elnyújtjuk, majd megkenjük a túrótöltelékkel.
- Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
- Éles késsel felszeleteljük.
- Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit kicsit az ujjainkkal lenyomkodjuk, úgy hogy a közepe magasabb maradjon a csigáknak. Megkenjük a maradék tojásfehérjével.
- A másik adag tésztát is téglalap alakúra nyújtjuk, majd nutellával megkenjük, feltekerjük, szeleteljük, tepsire tesszük, formázzuk. Tetejét megkenjük a tojásfehérjével.
- A sütőt 170 fokra állítjuk, és még a hideg sütőbe tesszük a két tepsit.
- A két tepsivel egyszerre 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Tálalás előtt porcukorral enyhén megszórhatjuk.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 2 tepsi csiga süthető.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.