A család és barátok nagy kedvence ez a csokis keksz. Igazán csokis, finom, puha, bármikor szívesen megeszünk belőle 1-2 darabot. Kávé mellé vagy gyerekeknek egy pohár tejjel remek uzsonna lehet. Az sem utolsó szempont hogy könnyű elkészíteni, több napig eláll, ha marad…
- 100 g vaj vagy ráma
- 100-150 g barna cukor vagy nádcukor (ízlés szerint)
- 200 g liszt
- Késhegynyi sütőpor
- Késhegynyi szódabikarbóna
- Csipetnyi só
- 2 ek. ét kakaópor
- 1 egész tojás
- 3-4 ek. tej
- 1 tábla (100 g-os) csokoládé
- Ízlés szerint rum vagy rumaroma (elhagyható)
- Vajat vagy rámát megolvasztjuk, a barna cukrot beletesszük, elkeverjük.
- A liszthez hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, csipet sót, beleszitáljuk a kakóport és elkeverjük.
- A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajas-cukros masszához, hozzáadunk egy egész tojást és elkeverjük. Ha túl kemény a tészta 3-4 ek. tejjel lazíthatjuk, majd alaposan elkeverjük. Sűrű, de fakanállal keverhető masszát kell hogy kapjunk. (Lisztfüggő a tej szükséges mennyisége.)
- Végül beleszórjuk a kis kockára vágott csokoládét, amivel szintén elkeverjük.
- Két evőkanál segítségével a masszából kis halmokat teszünk a papírral fedett tepsire.
- Légkeveréses sütőben, 170 fokon, 12-15 perc alatt megsülnek.
- Tepsin hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Adagolásnál vigyázzunk, mert sütés közben kicsit terülnek és megnőnek, ezért érdemes inkább 2 tepsire tenni ezt a mennyiséget. Egy adagból kb. 24 db lesz.
2014.12.13-án dupla adagot sütöttem, kicsit több tejet tettem bele, így jobban elterültek. Tetejét a mézeskalácsból megmaradt cukormázzal díszítettem.
A kekszbe felhasználhatjuk a megmaradt mikulás csokikat vagy kevésbé fogyó táblás csokikat, de mehet bele csokis tortadara vagy csokilencse is, kinek mi van éppen otthon.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2017.03.29. Most kicsit kevesebb tejet tettem bele, kézzel golyókat formáztam, ellapítottam így tettem a tepsire. Egy adagot sütöttem, 24 db lett belőle. 🙂
Mutatom a képeket is:
2017.05.22. Ma 4 adag (8 tepsi) csokis kekszet sütöttem, szépen dobozoltam, holnap indulnak a férjemmel Kínába. Ajándék lesz a régi barátoknak, kollegáknak. Most sima csoki helyett mogyorós csokit, és mazsolát tettem bele. Jelentem, nem rontotta el, nagyon finom lett.
2017.06.22. Ma ismét ajándékba készítettem egy adag kekszet. Volt egy kis darált dióm, azt is beletettem, igen finom lett tőle. Csokicseppeket adtam a masszához és kézzel formáztam, kicsit kisebbekre, hogy egy falatra meg lehessen enni. Igazi gasztroajándékot sikerült készítenem, csodaszép csomagolással. Házilag aszalt eper volt az extra, amit egy celofán tasakba tettem és úgy csúsztattam a szép bögrébe. 🙂
2017.07.19. A cukor mennyisége ízlés szerint csökkenthető. Én az utóbbi időben már csak 100 g cukorral készítem és jó minőségű csokicseppet adok hozzá, amitől még finomabbak a kekszek. Annyi tejet adok csak hozzá, hogy kézzel formázható legyen a massza, golyókat formázok, majd a két tenyerem között kicsit összenyomom őket. Így kerülnek a tepsire, egy adagból ezzel a technikával összesen 30 db keksz lesz, ami éppen egy normál, nagy méretű tepsire ráfér. Amikor kisebbek a kekszek a sütési idő is csökken, amikor nagyobbak 1-2 perccel hosszabb. Vigyázzunk hamar megsül, ne szárítsuk ki a kekszeket.
A sütis dobozok és a bögre Nővérkém Gasztroajándék webáruházában megtalálhatók.
A nádcukrot Partnerünk, az Egészségmarket webáruház biztosította.
Ha tetszett ez a csokis keksz, érdemes elolvasnod a következőket: házi keksz receptek
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.