Ezt a süteményt a dán barátnőmtől tanultam Kínában. Óriási adag (normál gáztepsi, 30 db szép nagy szelet lesz belőle). Szóval aki soknak gondolja, egyszerűen csak felezze meg a hozzávalókat és egy kisebb tepsiben (kb. 20 x 26 cm) süsse meg. Csokiimádóknak ajánlott a tetejét is olvasztott csokoládéval bevonni. Tegnap egy egész nagy adagot készítettem, amit ma vitt be a nagy fiam az iskolába születésnapi kínáló süteménynek. Egyszerűen csak mindent össze kell keverni, megsütni és készen is van a finom, igazán csokis édesség.
- 5 dl savanykás narancslé
- 200 g olvasztott vaj vagy ráma
- 4 tojás
- 400 g liszt
- 100 g ét kakaópor
- 350 g kristálycukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 100 porcukor
- 50 g ét kakaópor
- 100 g vaj
- 2-3 ek. víz
- A narancslevet, az olvasztott vajat, cukrot és a tojásokat összekeverjük.
- A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát és a kakaóport.
- A lisztes és vajas keveréket összekeverjük. (Előszőr szilikon keverővel, majd botmixerrel, mert így egyszerű és gyors.)
- A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. (Az egész adag egy normál gáztepsibe való, kb. 30 x 40 cm)
- Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 25 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e. Majd 150 fokon még 5 percet sült. (Összesen 30 perc kellett neki. Ha a sütő nincsen előmelegítve, akkor a sütési idő természetesen hosszabb lesz.)
- Tepsin hagytam kihűlni, majd csokival bevontam.
- Csokibevonó elkészítése: A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot és a kakaóport, és lassú tűzön szép simára keverjük. Ha esetleg szükséges 2-3 ek. vizet adunk még hozzá. Nem kell forralni, csak jól összemelegíteni, selymesedésig. Aztán még melegen a sütemény tetejére simítjuk.
- Amikor megdermed, vékony pengéjű, meleg késsel egyszerűen szeletelhető.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2016.06.03. Holnap lesz az iskolában a szokásos, minden évben megrendezésre kerülő családi jótékonysági nap, arra sütöttem ma a csokoládés süteményt. Bízom benne, hogy jó idő lesz, ezért nem csokival vontam be a tetejét, hanem narancsos cukormázzal. (Ez ha olvad is, kevésbé lesznek láthatóan koszosak tőle a gyerekek.) A cukormázat porcukorból és narancsléből készítettem, nem mértem a mennyiségeket, de sűrű masszát kevertem (nem főztem össze, csak összekevertem), majd azt kentem rá a süti tetejére. Kb. egy óra alatt (míg elmentem a srácokért az iskolába) meg is szilárdult. Ugyan szeletelésnél kicsit tört, de nem hiszem hogy ez gondot fog okozni holnap… 🙂 Viszonylag kicsi, 4 x 4 cm-es szeletekre vágtam, 70 db lett belőle.
Mutatom a képeket is:
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.