Pár hete a Hugicámmal kb. 2kg tört krumpliból készítettünk derelyét. Olyan finom lett, hogy tegnap megismételtem itthon, persze nem olyan óriási adagot, csak 20 darabot főztem. 🙂
Derelye
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Derelyéhez:
- 700 g főtt, áttört burgonya
- 300-350 g liszt
- 1 tojás
- 1 tojásnyi puha vaj
Forgatni:
- 200 g zsemlemorzsa
- 2-3 ek. olaj
Töltelékhez:
- 500 g túró
- 1 tojás sárgája
- 4-5 ek. cukor
- késhegynyi vaníliapor
Tetejére:
- porcukor
Leírás
- A burgonyát megpucoljuk, szeleteljük, enyhén sós vízben megfőzzük, alaposan összetörjük, hűtjük.
- Túrótölteléket elkészítjük: A túrót, tojás sárgáját, cukrot, vaníliaport összekeverjük.
- Zsemlemorzsát 2-3 ek. olajjal lepirítjuk.
- Amikor teljesen kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a tojást, vajat, és a liszt nagy részét. Ha nagyon lágy a tészta hozzáadjuk a maradék lisztet. Alaposan összegyúrjuk, majd lisztezett felületen elnyújtjuk. (Kb. 40 x 50 cm-es téglalappá.)
- A tölteléket a tészta egyik felére kanalazzuk (20 kisebb halomban), úgy, hogy mellette helyet hagyunk.
- A tészta üres részét a töltelékes részre hajtjuk, majd a tésztát megnyomkodjuk a töltelék körül.
- Majd derelye vágóval négyzetekre vágjuk.
- Forró enyhén sós vízben 6-8 perc alatt készre főzzük.
- Szűrőkanállal kivesszük, pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
- Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés
Természetesen lehet másfajta töltelékkel is készíteni: szilvalekvár, csokoládé, szilva, ki mit szeret. 🙂
A fenti hozzávalókból 20 db méretes derelyét készítettem.
A fenti hozzávalókból 20 db méretes derelyét készítettem.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2019.01.22. dupla adag tésztát készítettem, így készült szilvalakváros gombóc és túrós derelye is (20-20 db). Mutatom a képeket is:
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.