Nagyon ritkán csinálok rántott húst, pedig szó szerint imádják a gyerekeim. Hétvégén rászántam magam. Még most is a számban érzem a mennyei ízeket, mert be kell vallanom: én is odáig vagyok érte. 😀
Mitől “diétás” egy rántott hús?
Fehér liszt helyett zabpehelylisztet használtam, de lehetett volna teljes kiőrlésű liszt, mint alternatíva. Panírmorzsa helyett apró szemű zabpehelybe forgattam a húsikat. Persze ettől még nem diétás a szó szoros értelmében, de talán egy fokkal egészségesebb, főleg ha nem finomított étolajban süti ki az ember, hanem mondjuk kókuszzsírban. Köretként meg nem sült krumplit tálal hozzá, hanem párolt zöldségeket vagy friss salátát. Ennyire azért nem akartam egészségesen táplálkozni, így hagyományos napraforgó olajban sütöttem ki a húsokat sült krumplival! A gyerekek kedvéért panírmorzsás húst is csináltam egyúttal.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék ♥
Nekem ízlett a zabpelyhes rántott hús is. Természetesen más íze van, kicsit durvább a bunda. Legközelebb teljesen finom, nagyon apró szemű zabpehelybe fogom forgatni. A zabpelyhet érdemes kicsit sózni, borsozni ízlés szerint, mert úgy finom, ízes lesz a külső vastagabb bunda. Egy jó tanács: először csak néhány szeletet panírozz zabpelyhes bundába, és teszteld le, hogy ízlik a családnak. A maradékot csináld hagyományos módon. 🙂
- Csirkemell, de bármilyen rántani való hús lehet
- Zabpehelyliszt
- Tojás
- Apró szemű zabpehely
- Ízlés szerint só, bors
- A páchoz tej, fokhagyma, só, de a pácolás el is hagyható.
- A hús panírozása előtt 24 órán keresztül fokhagymás tejben pácoltam az előre besózott hússzeleteket. Így puhább, zamatosabb lesz az eredmény. A pácolás nem szükségszerű, el is hagyható.
- Majd a pácléből kiszedve már nem sózom, hanem azonnal belefogatom a zabpehelylisztbe, majd a tojásba és végül a zabpehelybe. A zabpelyhet kicsit megsózom, borsozom, mert ízesebb lesz tőle a bunda.
- Aztán jöhet az olajban kisütés.
Jó étvágyat!
Mikei Erika – mókuslekvár.hu
2015.03.03.
Comments are closed.