Puha mézeskalács
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 3 kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. fahéj
  • 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 250 g méz
  • 60 g vaj vagy ráma
  • 1 kisebb tojás
Dekoráláshoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 150-200 g porcukor
  • ½ ek. citromlé vagy ecet
Leírás
Tészta előkészítése:
  1. A tészta száraz hozzávalóit (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fűszerek) egy tálban összekeverjük.
  2. Mézet és a vajat kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a vaj el nem olvad. Ehhez adjuk hozzá a lisztes keveréket és a tojást.
  3. Fakanállal összedolgozzuk, ha nagyon száraz kis vizet adhatunk hozzá.
  4. Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit 2-3 napig letakarva hűvös helyen állni hagyunk. (Én általában egy nejlon zacskóba teszem bele, a spejz hűvösében pihentetem. Nem kell hűtőbe tenni.)
Elkészítés:
  1. Lisztezett felületen a tésztát átgyúrjuk, majd egy adagot enyhén lisztezett deszkán kb. 2 mm vasragra elnyújtjuk és szaggatjuk.
  2. Sütőpapírral borított tepsin, alsó felső sütéssel 150 fokon 7-8 perc alatt megsül. Az első tepsinek több idő kell, ha nem melegítettük elő a sütőt, aztán ahogy bemelegedett a sütő kevesebb idő alatt elkészülnek.
  3. Vigyázat, ne süssük sötétbarnára, mert akkor kiszárad!
Díszítés:
  1. A kihűlt mézeseket tojásfehérjével díszíthetjük.
  2. A tojásfehérjét gépi habverővel felvertem, közben lassanként hozzáadtam a darált, szitált cukrot és az ecetet. Kb. 15 percig folyamatos keverés mellett, jó kemény cukormázat kaptam (ezt hívjuk írókának). Kis zacsiba tettem, sarkára picike lyukat vágtam, ezzel az írókával díszítettem a mézeseket.
  3. A csokis fákat úgy díszítettem, hogy előszőr az írókával körberajzoltam a fa körvonalát, száradni hagytam. Majd olvasztott csokit csepegtettem a fa közepére, és egy keskeny fa lapkával eloszlattam a mézesen. Aztán, míg meleg rajta a csoki, gyorsan megszórtam a díszítő cukorral. 5-10 darabnál többet egyszerre nem érdemes becsokizni (ki mennyire gyors), mert ha meghűl, nem fognak a díszítőcukorkák beleragadni.
  4. A teljesen fehér fákat úgy díszítettem, hogy előszőr szintén az írókával megrajzoltam a keretet. Hagytam megszáradni. Majd terülőmázat csepegtettem bele. A terülőmázat pedig úgy készítettem, hogy a megmaradt írókához kicsi vizet adtam, elkevertem, amikor folyékony, de nem túl híg, akkor jó. Ezt a fehér terülőmázat csepegtettem a mézesekre, eloszlattam a kereten belül, megszórtam a díszítőcukorral és hagytam megszáradni. (Egy tojásfehérjéből egy adag mézeskalácsot simán ki lehet díszíteni, nekem még maradt is belőle.)
Megjegyzés
A mézeseket 1-2 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, aztán dekorálhatjuk. Száradás után jól zárható dobozba tesszük, hosszú ideig eltartható.
Ebből a mennyiségből (500 g liszt) a vastagság és nagyság függvényében kb. 200 db figurát szaggathatunk. (Nekem a fenyő kiszúróm elég picike, így 400 darab fenyő lett egy adagból.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/puha-mezeskalacs/