Pizza
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 3 dl burgonya főzővíz
  • 30 g friss élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 500 g finomliszt
  • 3 kk. só
  • 1 ek. (30 g) házi sertés zsír
Tetejére:
  • pizzaszósz vagy ketchup
  • sajt
  • húsok és zöldségek ízlés szerint
Leírás
  1. A langyos főzővízbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 kiskanál cukrot, félretesszük.
  2. Lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót jól elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a zsírt és a folyadékban feloldott élesztőt, amivel jól átgyúrjuk, dagasztjuk (kb. 10 percig). Ha nagyon keménynek találjuk a tésztát, akkor még 1-2 ek. vizet adhatunk hozzá.
  4. Amikor sima és egynemű a tészta, letakarjuk, kelesztjük. Fél óra múlva kicsit átgyúrjuk, ismét félretesszük, kelesztjük. (kb. 1 órát)
  5. Amíg kel a tészta elkészítjük a feltéteket: pizzaszósz, sonka, reszeltsajt, stb.
  6. A tepsit sütőpapírral letakarjuk.
  7. Amikor jól megkelt a tésztánk (kb. háromszoros méretű lett), 3 részre osztjuk, kerekre nyújtjuk, (2 pizzának a széleit mi sajttal megtöltöttük) és letakarva még 1,5 órára kelesztjük. A kelesztés vége felé a sütőt előmelegítjük.
  8. Előmelegített sütőben 250 fokon kb. 8-10 percig elősütjük.
  9. Ez után mennek rá a feltétek (szósz, sajt, sonka, kukorica, stb.), majd további 8-10 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 3 dd normál méretű, vastag tésztás pizza készíthető. Mi hárman a felét ettük meg ebédre.
Ha nem fogy el az egész aznap, akkor másnap felmelegítve is nagyon finom. De mélyhűtőbe is tehető, a kiolvasztás lényege csak annyi, hogy magától engedjen fel és utána lehet melegíteni. Ha így olvasztjuk ki, akkor nem lesz gumiszerű és nem veszíti el a puha állagát sem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/pizza-2/