A száraz anyagokat tedd egy tálba és keverd össze. A krumplit kockázd fel és főzd meg, majd villával alaposan törd össze. Ha összetörted mehet a tálba, majd jöhet a 3 dl. langyos tej is. Jó alaposan dolgozd össze a tésztát. Érdemes egy jó negyed órát dagasztani, de az a negyed óra az lelkes dagasztásban merüljön ki, ne csak úgy éppenhogy pofozgasd a tésztát.
Ha a tészta túl lágy, tehetsz hozzá még lisztet.
Akkor van jól bedagasztva, ha már nem ragad a kezedhez és a teteje szép fényes.
Takard le és hagyd kelni 1-1.5 órát.
Ha megkelt, vágd a tésztát 16 egyforma részre. A darabokból formálj labdákat, lapítsd le és helyezd kilisztezett felületre. Mire az utolsó labdával is végzel, kezdheted is melegíteni az olajat a sütéshez.
Figylej oda, hogy az olaj ne legyen se túl forró, mert akkor a külseje megég, de túl hideg se legyen, mert akkor nem megsül a lángosod, hanem megfő és tele szívja magát olajjal.
Mielőtt a labdácskát behelyezed az olajba alakítsd át lapogató és húzgáló mozdulatokkal lángos formájúra ehhez használhatsz nyújtófát is, aztán mehet is a serpenyőbe. Kb. 1 percig sül az egyik oldala, akkor jó, ha szép barnásra pirul. Ekkor fordítsd meg és még kb. 1 perc kell a másik oldalnak is.
Ha megsült, csöpögtesd le az olajat róla és már fogyasztható is. A sütési folyamatot ismételd még 15-ször.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/langos-recept/