Házi kenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 3 kk. só
  • 2 ek. burgonya pehely
  • 25 g élesztő
  • 3 dl víz
  • 2 ek. olívaolaj
Leírás
  1. Az élesztőt 1 dl vízben feloldottam. (Nem futtattam fel.)
  2. A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót, burgonyapelyhet, melyekkel elkevertem. Hozzáöntöttem a feloldott élesztőt, 2 dl vizet, és kézzel alaposan kidagasztottam.
  3. Végül belegyúrtam még 2 evőkanálnyi olívaolajat.
  4. Kb. 30 percere félretettem a tésztát, majd kissé átgyúrtam.
  5. Utána még 1,5 órát kelt. (Meleg volt a konyhában, szépen megkelt.)
  6. Majd a tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam és formáztam. (Én két részre osztottam, és két kisebb kenyeret sütöttem, de persze egyben is megsüthető.) Kézzel enyhén ellapogattam, két oldalát jobbról és balról ráhajtottam, majd feltekertem.
  7. Sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, letakartam és ismét kelesztettem. (kb.1 óra)
  8. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítettem. Amikor megkeltek, pengével bevágtam a kenyerek tetejét, a jénai tetejét vízzel megspricceltem mielőtt lefedtem vele a kenyereket.
  9. Egyszerre sütöttem, kb. 40 percig, az egyik kissé barnább lett. (Nem cseréltem meg őket a sütőben.)
  10. Mikor megsültek, kivettem a jénaiból, tetejüket vízzel enyhén megspricceltem és rácsra tettem hűlni.
Megjegyzés
Ha ebből a mennyiségből egy nagyobb kenyeret sütök, akkor 45-50 perc alatt sül meg.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/hazi-kenyer/