Kínai szezámmagos salátaöntet
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Saláta:
  • Ízlés szerint zöldségek, ki mit szeret
A sálátára kerül:
  • fokhagyma apróra vágva
  • újhagyma apróra vágva
  • kicsi só, cukor
  • ecet
  • szójaszósz
Öntethez:
  • 15 ek. olaj
  • 8 ek. szezámmag
  • apróra vágott csilipaprika
Leírás
Saláta előkészítése:
  1. Friss zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, daraboljuk. Hűtjük.
Elkészítjük a salátaöntetet:
  1. Az olajban megpirítjuk a szezámmagot és a csilipaprikát, vigyázva, mert könnyen megéghet! Ebből a mennyiségből, kb. 4-5 nagy tál salátára elegendő öntet készíthető. Én kicsi üvegbe tettem a maradékot, következő felhasználásig a hűtőben pihen az öntet.
Tálalás előtt 10-15 perccel:
  1. A salátára rátesszük az apróra vágott fokhagymát, újhagymát, kicsi sót, cukrot, ecetet és szójaszószt (mennyiségeket nem írok, mert ez teljesen a saláta mennyiségétől függ)
  2. Végül pedig lelocsoljuk a szezámos öntettel. Kicsit összeforgatjuk és 10-15 percen belül fogyaszthatjuk.
Megjegyzés
1. Vegyes salátára is kitűnő. Jégsalátát, uborkát, koktélparadicsomot, lilahagymát, újhagymát vágtam a salátába, tettem hozzá még konzerv kukoricát, errel kerültek a további hozzávalók. Pikáns, különleges, enyhén csípős.
2. De készíthetjük csak uborkával, répával vagy vegyesen is.
3. Az öntetet legutóbb bacon-ös salátára tettem. (Jégsaláta, paradicsom, babcsíra és bacon chips volt a salátában. Ezt locsoltam meg a szezámos saláta öntettel. Nagyon finom lett.)
4. A mozzarellához is jól illik a szezámos öntet. (Jégsaláta, paradicsom, uborka, mozzarella sajt, natur görög joghurt és szezámos öntet.)
5. Előző napról maradt egy kis grillezett sajt, felcsíkoztam, saláta, paradicsom, babcsíra és szezámos öntet társaságában egy kis gyors salátát készítettem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kinai-szezammagos-salataontet/