Kovászos kenyér
 
Hozzávalók
  • 600 g BL-80 búza kenyérliszt (Szabó Malom)
  • 400 ml víz
  • 100 g érett, aktív kovász
  • 3 kk. Himalaya só (ízlés szerint)
Leírás
  1. A lisztet átszitáltam, hozzáadtam 400 ml vizet, géppel összedolgoztam. Letakarva 30 percet pihentettem.
  2. Hozzáadtam az érett kovászt, géppel beledolgoztam, letakarva 30 percet pihentettem.
  3. Hozzáadtam a sót, géppel beledolgoztam, letakarva ismét 30 percet pihentettem.
  4. Kelesztőtálba tettem, letakartam, fél óránként négyszer hajtogattam a tésztát.
  5. Az utolsó hajtogatás után is 30 percet vártam, majd lisztezett felületen megformáztam a kenyeret.
  6. Alaposan lisztezett, konyharuhával bélelt kosárba tettem, a konyharuha lelógó felével betakartam, majd hűtőben 8 órát pihentettem.
  7. A 8 óra elteltével a kenyeret a konyhapultra tettem, 2 órát pihent.
  8. Közben a sütőt és a követ 250 fokra előmelegítettem.
  9. A kenyeret óvatosan a forró kőre borítottam, tetejét éles késsel bevágtam, a hőmérsékletet 230 fokra mérsékeltem és a kenyeret 45 perc alatt megsütöttem.
  10. Sütés után 5 percig félig nyitott ajtóval a kenyér még a sütőben maradt.
  11. Rácsra tettem hűlni.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kovaszos-kenyer-kenyerlelke-2016/