Hozzáadjuk a tojást, puha rámát és a langyos tej nagy részét, rámorzsoljuk az élesztőt. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adunk hozzá. (Eltérő lisztek, eltérő mennyiségű tejet vesznek fel.)
Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Finom, puha, fényes felületű tésztát kell, hogy kapjunk. Kb. egy órára félretesszük kelni.
Pudingot a szokásos módon megfőzzük, cukorral édesítjük. Félre tesszük hűlni. (Legjobb, ha még a tészta előtt elkészítjük, akkor még van ideje kicsit a hűtőben is hűlni, hidegen könnyebben "elbánunk" vele, nem fog folyni.)
Porcukrot a fahéjjal összekeverjük.
Tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Amikor két-háromszorosára nőtt a tésztánk térfogata, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk, majd az első darabot kb. 40 x 50 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
A hosszabbik oldalára vanília pudingot teszünk, úgy, hogy a szélén kb. 1cm sávot üresen hagyunk, majd a tészta többi részét megszórjuk a cukrozott fahéjjal.
A pudingos résztől kezdve feltekerjük, végül úgy fordítjuk, hogy a tészta vége a tekercsünk aljára kerüljön.
Éles késsel felszeleteljük. (kb. 2,5 cm vastag szeletekre)
Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. Minden csigába 3 szem áfonyát nyomunk, a belső pudingos részébe.
Így járunk el a másik adag tésztával is. (Én a második adagba nem tettem áfonyát a gyerekek miatt.)
Ebből a mennyiségből 3 tepsivel, 36 db lett. Kb. 20 percig pihentetjük a feltekert csigákat, majd előmelegített sütőben, 210 fokon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihűltek, akkor szedjük el a tepsiről.
Megjegyzés
Miután a csigák kihűltek, a pudingos rész kicsit beesett :-( , ezzel nem tudom mit lehetne kezdeni, de persze ez az ízén semmit nem rontott el.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/vanilias-afonyas-csiga/