Vaníliás-áfonyás csiga
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 700 g finomliszt (BL-55)
  • 1 kk. só
  • 4 ek. cukor
  • 40 g friss élesztő
  • 1 "L" tojás
  • 100 g ráma
  • 3,6-3,8 dl tej
Töltelékhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 0,5 liter tej
  • 4 ek. cukor
  • áfonya vagy más apró bogyós gyümölcs
  • 160 g porcukor
  • 10 g őrölt fahéj
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk.
  2. A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
  3. Hozzáadjuk a tojást, puha rámát és a langyos tej nagy részét, rámorzsoljuk az élesztőt. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adunk hozzá. (Eltérő lisztek, eltérő mennyiségű tejet vesznek fel.)
  4. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Finom, puha, fényes felületű tésztát kell, hogy kapjunk. Kb. egy órára félretesszük kelni.
  5. Pudingot a szokásos módon megfőzzük, cukorral édesítjük. Félre tesszük hűlni. (Legjobb, ha még a tészta előtt elkészítjük, akkor még van ideje kicsit a hűtőben is hűlni, hidegen könnyebben "elbánunk" vele, nem fog folyni.)
  6. Porcukrot a fahéjjal összekeverjük.
  7. Tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
  1. Amikor két-háromszorosára nőtt a tésztánk térfogata, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk, majd az első darabot kb. 40 x 50 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
  2. A hosszabbik oldalára vanília pudingot teszünk, úgy, hogy a szélén kb. 1cm sávot üresen hagyunk, majd a tészta többi részét megszórjuk a cukrozott fahéjjal.
  3. A pudingos résztől kezdve feltekerjük, végül úgy fordítjuk, hogy a tészta vége a tekercsünk aljára kerüljön.
  4. Éles késsel felszeleteljük. (kb. 2,5 cm vastag szeletekre)
  5. Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. Minden csigába 3 szem áfonyát nyomunk, a belső pudingos részébe.
  6. Így járunk el a másik adag tésztával is. (Én a második adagba nem tettem áfonyát a gyerekek miatt.)
  7. Ebből a mennyiségből 3 tepsivel, 36 db lett. Kb. 20 percig pihentetjük a feltekert csigákat, majd előmelegített sütőben, 210 fokon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
  8. Amikor kihűltek, akkor szedjük el a tepsiről.
Megjegyzés
Miután a csigák kihűltek, a pudingos rész kicsit beesett :-( , ezzel nem tudom mit lehetne kezdeni, de persze ez az ízén semmit nem rontott el.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/vanilias-afonyas-csiga/