Teljes kiőrlésű kenyér magvakkal
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
  • 150 g aktív rozskovász
  • 600 g teljes kiőrlésű búzaliszt (BL-200)
  • 200 g finomliszt (BL-55)
  • 100 g sikér
  • 4-5 kk. só
  • 30 g élesztő
  • 120 g natur joghurt
  • 80 g olaj
  • 500 ml víz
Magvak:
  • 2 ek. tökmag
  • 1. ek. mák
  • 1 ek. szezám
  • 1 ek. fekete szezám
  • 1 ek. lenmag
  • 1. ek. napraforgó mag
  • 1 ek. kukorica dara
Leírás
  1. Az összes hozzávalót dagasztótálba tesszük, géppel kb. 15 percet, kézzel jó fél órát dagasztjuk. Kicsit lágy a tészta, kissé ragad, de nem csirízes.
  2. Letakarva, huzatmentes helyre félre tesszük kelni. Kb. 1 óra alatt a duplájára nő a tészta térfogata.
  3. Ekkor kissé lisztes felületre borítjuk, két egyenlő részre osztjuk és formázzuk.
  4. Sütőpapírral bélelt alu formába tesszük a kenyereket, letakarva huzatmentes helyen még 1,5 órát pihentetjük.
  5. Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük.
  6. Amikor letelt a kelesztési idő és a kenyerek szép nagyra megemelkedtek, a közepét éles késsel vagy pengével bevágjuk, majd a kenyereket egyszerre a forró sütőbe helyezzük.
  7. Kb. 20 perc múlva egy darab fóliával letakarom a kenyerek tetejét, nehogy nagyon megsüljön a teteje és ekkor óvatosan ki is veszem őket a formából, forma nélkül sütöm őket tovább, hogy az aljuk is jól át tudjon sülni.
  8. Az én sütőmben 38-40 perc alatt sülnek készre 230 fokon.
  9. Mikor megsültek, rácsra teszem hűlni.
Megjegyzés
Általában az egyik kenyeret frissen elfogyasztjuk, a másikat pedig zacskózva teszem a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt kiveszem, önmagától kiolvad, nem szabad mikrózni.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/teljeskiorlesu-kenyer-magvakkal/