Az összes hozzávalót dagasztótálba tesszük, géppel kb. 15 percet, kézzel jó fél órát dagasztjuk. Kicsit lágy a tészta, kissé ragad, de nem csirízes.
Letakarva, huzatmentes helyre félre tesszük kelni. Kb. 1 óra alatt a duplájára nő a tészta térfogata.
Ekkor kissé lisztes felületre borítjuk, két egyenlő részre osztjuk és formázzuk.
Sütőpapírral bélelt alu formába tesszük a kenyereket, letakarva huzatmentes helyen még 1,5 órát pihentetjük.
Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük.
Amikor letelt a kelesztési idő és a kenyerek szép nagyra megemelkedtek, a közepét éles késsel vagy pengével bevágjuk, majd a kenyereket egyszerre a forró sütőbe helyezzük.
Kb. 20 perc múlva egy darab fóliával letakarom a kenyerek tetejét, nehogy nagyon megsüljön a teteje és ekkor óvatosan ki is veszem őket a formából, forma nélkül sütöm őket tovább, hogy az aljuk is jól át tudjon sülni.
Az én sütőmben 38-40 perc alatt sülnek készre 230 fokon.
Mikor megsültek, rácsra teszem hűlni.
Megjegyzés
Általában az egyik kenyeret frissen elfogyasztjuk, a másikat pedig zacskózva teszem a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt kiveszem, önmagától kiolvad, nem szabad mikrózni.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/teljeskiorlesu-kenyer-magvakkal/