Előző este a babot átválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk.
Másnap a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
A babról leöntjük az áztató vizet és a füstölt lében feltesszük főni. Sóval, szemesborssal és babérlevéllel ízesítjük. A sóval vigyázni kell, előszőr kóstoljuk meg mennyire sós a füstölt lé.
Ha a bab puhulni kezd (babtól és áztatás hosszától is függ, nekem jó három óra kellett) a levest bezöldségeljük és tovább főzzük.
Amikor a zöldségek is megpuhultak (kb. 40 perc) egy kis lábasban zsemleszínű fokhagymás, paprikás rántást készítünk. A 4 ek. olajon megpirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, 1 kk. pirospaprikát és zúzott fokhagymát teszünk bele, majd hideg vizet adunk a rántáshoz, elkeverjük, a növésben lévő leveshez öntjük, besűrítjük, kiforraljuk.
Én ekkor még hozzátettem egy jó maréknyi, előző napról maradt kockára vágott főtt, füstölt csülköt.
Aki szereti nokedlit is szaggathat bele vagy csipetkét főzhet bele. Én most nokedlivel készítettem.
Tálalásnál ecettel és tejföllel ízesíthetjük.
Megjegyzés
Én most a vöröshagyma helyett 2 szál maradék újhagymát tettem a levesbe.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/bableves/