A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. (Én késes aprítóval vágtam össze.) A répát megpucoljuk, karikára vágjuk.
A hagymát és a répát kis olajon megdinszteljük.
Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A burgonyát megpucoljuk, kis kockára vágjuk. Paradicsomot és a paprikát megmossuk.
A dinsztelt zöldségekhez hozzáadjuk a karfiolt, krumplit, paradicsomot, paprikát. Sózzuk és borsozzuk, 2,5 liter vízzel felöntjük. (Ha van maradék zöldség alaplevünk vagy húslevesünk azt is nyugodtan használhatjuk.)
Kb. 20 percig főzzük, vigyázva, nehogy túl puha legyen a karfiol.
Majd habarást készítünk: a tejfölt és a lisztet összekeverjük, rámerünk a leves forró levéből, elkeverjük. (Ha esetleg csomós habverővel vagy mixerrel csomómentesre keverjük.)
A habarást hozzáöntjük a leveshez és készre forraljuk.
Megjegyzés
Elég nagy adag, étvágytól függően kb. 6-7 embernek elegendő.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/tejfolos-karfiolleves/