Húsos káposzta
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 4 fej vöröshagyma (kb. 400 g)
  • olaj
  • 1-1,2 kg sertéshús (nekem most comb volt)
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • 1 db füstölt porc
  • 600 g füstölt tarja
  • pár karika kolbász
  • 2 kg vecsési savanyú káposzta
  • babérlevél
  • szemes bors
  • víz
Rántáshoz:
  • 4 ek. liszt
  • olaj
  • 1 kk. pirospaprika
Leírás
  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. (Én kékes aprítóval pillanatok alatt összevágtam.)
  2. Olajon egy kis sóval üvegesre dinszteljük.
  3. Míg a hagyma dinsztelődik, a húst kockára, a kolbászt karikára vágjuk. A füstölt húsokat felkockázzuk, beáztatjuk, a káposztát kimossuk, hogy ne legyen túl savanyú.
  4. Amikor a hagyma készen van, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük.
  5. Rátesszük a kockára vágott sertéshúst, majd kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, ízesítjük őrölt köménnyel, ha szükséges felöntjük kis vízzel, éppen annyival, hogy a húst ellepje. Felőzzük. A sóval vigyázunk, mert a füstölt húsok is sósak, nehogy túl sós legyen az étel.
  6. Ehhez a pörkölt alaphoz hozzáadjuk a füstölt húsokat, kolbászt, káposztát, babérlevelet, szemes borsos, és vízzel felöntjük. (Nekem összesen 1,5 liter víz ment rá, két lábasban kellett főznöm, mert egybe nem fért bele.)
  7. Szép lassan addig főzzük, míg a káposzta is megpuhul. (Nekem ez 4 óra volt most.)
  8. Végül rántást készítünk. (Olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, pirospaprikát adunk hozzá, elkeverjük, majd a káposzta levével felöntjük és csomómentesre keverjük. Ha esetleg csomós lenne botmixerrel csomómentesítjük.) A rántást a húsos káposztára öntjük, mellyel összeforraljuk.
  9. Tejföllel és friss fehér kenyérrel tálaljuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/husos-kaposzta/