Egy tésztából 10 sütemény
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Hozzávalók 1 adag linzerhez:
  • 200 g liszt
  • 125 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 tojás sárgája
Ízesíteni:
  • 1.adag: 1 kk. friss levendula virágzat
  • 2.adag: késhegynyi vaníliapor
  • 3.adag: 1 ek. szemes mák
  • 4.adag: 1 kk. fahéj
  • 5.adag: 1 csapott ek. cukrozatlan kakaópor
Tölteni:
  • levendulás szederlekvár
  • meggylekvár
  • baracklekvár
  • nutella/mogyorókrém
Díszíteni ízlés szerint:
  • ét tortabevonó
  • fehér csokis tortabevonó
  • cukorgyöngy
  • mandula
  • kókuszreszelék
  • cukormáz (1 ek. víz 7-8 kk. porcukor)
Leírás
  1. A száraz hozzávalókat, kimérjük, összekeverjük.
  2. A hideg vajat kockára vágjuk, majd a többi anyaghoz adjuk a tojás sárgájával együtt. Szépen elmorzsoljuk, majd a tésztánk fokozatosan össze fog állni. Egy nejlonba beletesszük, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük.
  3. Én 5 adagot készítettem, az elsőt levendulával, a másodikat vaníliával, a harmadikat mákkal, a negyediket fahéjjal, az ötödik adagot pedig kakaóval ízesítettem.
  4. Két sütőpapír között 3-4 mm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, egy lapos kés segítségével a tepsire tesszük és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
  5. Így jártam el mind az öt adag tésztával. Csak azt az adagot vegyük elő, amelyikkel dolgozunk, mert ha a vaj nagyon meglágyul, akkor ragadni fog és nem tudjuk szépen kiszaggatni. Ha nagyon sokáig fogdossuk, akkor is elolvad a vaj, megpuhul a tészta, ismét le kell hűteni. Nekem a kis cakkos szélű, kerek formával volt a legkönnyebb dolgozni, az deformálódott a legkevésbé, könnyedén átemeltem a tepsire.
  6. Sütésnél vigyázni kell, hogy csak világosra süssük, könnyen megéghet.
  7. A tepsin hagyjuk kihűlni, ahogy hűl, úgy szilárdul a tészta. (Amikor kisül és még forró, nagyon könnyen törik.)
  8. Majd ízlés szerint töltjük, azaz két süteményt összeragasztunk lekvárral, nutellával, mogyorókrémmel, ki mivel szereti.
  9. Végül díszítjük: olvasztott csokival vagy cukormázzal bevonjuk, megszórhatjuk olajos magvakkal, díszítőcukorral, cukorgyönggyel, kókuszreszelékkel ízlés szerint.
Megjegyzés
Levendulás linzer: 10 db nagy, kerek linzer sült, amiket levendulás szederlekvárral, illetve meggylekvárral töltöttem, a felét csokival meglocsoltam és apró mandulaforgáccsal szórtam meg.
Vaníliás linzer: 12 db szív és 8 db csillag alakú sütemény készült. Barack és szederlekvárral töltöttem, a csillagok tetejét olvasztott csokival locsoltam meg és apró cukorgyönggyel szórtam meg.
Mákos linzer: 31 db kész sütemény lett, barack és meggylekvárral töltöttem. Tálalásnál még porcukorral fogom megszórni.
Fahéjas linzer: 10 db nutellával töltött csillag lett, 5 db-nak a tetejét olvasztott csokival és kókusszal díszítettem, a másik ötre fehér csoki került. 12 db csillagot szimplán csak cukormázzal vontam be, tetejét cukorgyönggyel szórtam meg.
Kakaós linzer: 28 db kész sütemény lett. Baracklevárral és meggylekvárral töltöttem, a felét olvasztott fehér csokival locsoltam meg és 2-2 hópehely forma cukorka került rá.
A tortabevonó tudom hogy kicsit drágább, de könnyen és gyorsan használatra készen áll és mosogatni sem kell utána. Forró vízbe kell tenni a tasakot, amikor megolvadt a csoki, már használhatjuk is. Pici lyukat kell vágni a zacskó csücskére, és akkor szépen meg tudjuk vele locsolni az aprósüteményeket. Ha nem használjuk el az egészet (elég sok van benne), akkor lehűlés után visszadermed, és csak simán eltesszük a következő használatig.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/egy-delutan-egy-tesztabol-10-sutemeny/