Sertésszűz sült céklával
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 4 db sertésszűz
  • bors
  • mustár
  • 12 szelet bacon szalonna
  • 2 db cékla
  • kakukkfű
  • 4 db burgonya
  • olaj
Öntethez:
  • 1 kis pohár natur joghurt
  • citrom
  • csipet cukor
  • majonéz
  • mustár
  • bors
Leírás
  1. A húst besózzuk, félretesszük.
  2. A krumplit, céklát megmossuk, héjában félig megfőzzük (külön fazékban, a krumplinak fele annyi idő elég mint a céklának.) Ha megfőtt főzővizet leöntjük, hűtjük.
  3. A joghurthoz hozzáadjuk a cukrot, borsot, citromot, mustárt, majonézt, összekeverjük, hűtjük.
  4. A húst megkenjük mustárral, amihez törött borsot kevertünk, majd bacon szalonnába tekerjük, és jénaiba sorakoztatjuk, letakarjuk, sütjük. Forró sütőben 230 fokon kb. 1 órát sütöttem. Végül fedő nélkül 30 perc alatt ropogósra sütöttem. (Félidőben átfordítottam, hogy minden oldala szép pirosra süljön.)
  5. Amíg sül a sús, a krumplit és a céklát megpucoljuk. A krumplit karikára, a céklát negyedekbe vágjuk.
  6. A céklát olajjal megspricceljük, kakukkfűvel megszórjuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. (Akkor tettem be a hús mellé, amikor már az utolsó fél órát pirult a hús, mellette szépen megsült a cékla is a sütőben.)
  7. Közben a karikára vágott krumplit kevés olajon, serpenyőben megpirítjuk.
  8. Amikor minden elkészült a húst karikára vágjuk, és azonnal tálaljuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sertesszuz-sult-ceklaval/