Rácsos lepény
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 550 g liszt
  • 3 kk. só
  • 100 g vaj
  • 25 g élesztő
  • 2,5 dl tej
Töltelékhez:
  • 250 g sonka
  • 250 g sajt (fele trappista, fele füstölt karaván)
  • 300 g gomba
  • 1 doboz csemege kukorica
Leírás
Tészta összeállítása:
  1. A lisztet átszitáljuk, szárazanyagokat egy tálban összekeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos tejet és a vajat.
  2. Dagasztjuk. Amikor szép egynemű és fényes a tészta, letakarva, huzatmentes helyre félretesszük kelni.
Töltelék elkészítése:
  1. A gombát megtisztítjuk, szeleteljük, kis olajon megpirítjuk. Addig pirítjuk, míg teljesen el nem fő a leve és imitt-amott pirosas színe nem lesz.
  2. A sonkát kockára vágjuk.
  3. Sajtokat lereszeljük.
  4. Kukorica levét leöntjük.
Lepény összeállítása:
  1. Ha a tészta duplájára kelt, két részre osztjuk, ¼ - ¾ arányban.
  2. A ¾ nagyságú tésztát nagy tepsi méretűre kinyújtjuk, sütőpapírral borított tepsire tesszük, rátesszük a feltétet, én most sonkát, kukoricát, gombát és sajtot.
  3. Végül az ¼ rész tésztát kinyújtjuk, de csak a fele szélességű legyen, majd a tészta rácsozóval hengereljük, a tésztát a lepény tetejére tesszük, széthúzzuk. Így lesz olyan széles, mint a töltelékkel fedett lap.
  4. Kb. 20 percet pihen a lepény a konyhapulton, míg a sütőt előmelegítjük.
Sütés:
  1. Előmelegített sütőben 190 fokon 25 percig sütjük.
  2. Amikor szép pirosra sült, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint szeleteljük.
Megjegyzés
A tepsi mérete: 40 x 34 cm.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/racsos-lepeny/