Habos isler
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
  • 400 g liszt
  • 100 g darált dió
  • 100 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 80 g főzőtejszín
  • 2 tojás sárgája
Habos töltelékhez:
  • 200 g porcukor
  • 100 g víz
  • 3 tojás fehérje
  • késhegynyi vaníliapor vagy kikapart vanília blseje
Csokis bevonathoz:
  • 3 csomag ét tortabevonó
  • vagy 300 g étcsokoládé
Cukros forgatáshoz:
  • 70-80 g vaníliás porcukor
Leírás
  1. A száraz hozzávalókat, kimérjük, összekeverjük.
  2. A száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, tojás sárgáját és a tejszínt, majd alaposan összegyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk, cipót formálunk belőle, majd 30 percre hűtőbe tesszük.
  3. Enyhén lisztezett sütőpapíron az egyik cipót kb. 4-5 mm vastagra elnyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle. Lapos kés segítségével a sütőpapírral borított tepsire tesszük a kiszaggatott tésztát, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. Sütésnél vigyázni kell, hogy csak világosra süssük a tésztát, könnyen megéghet. A tepsin hagyjuk kihűlni, ahogy hűl, úgy szilárdul a tészta. (Amikor kisül és még forró, nagyon könnyen törik.)
  4. Így jártam el a másik adag tésztával is, 2 x 27 db korong lett összesen.
  5. A maradék tésztából kis kifliket sodortam, kisütöttem, majd forrón vaníliás porcukorba forgattam. Összesen 50 db lett.
  6. A habos töltelékhez a tojás fehérjét gépi habverővel felverjük.
  7. Közben 200 g porcukrot, 100 g vizet, késhegynyi vaníliaport forralni kezdtem. Nagy lángon főztem a cukorszirupot, amikor már sűrűsödni kezdett (5-6 perc múlva) a tojásfehérje habhoz csorgattam, miközben tovább dolgozott a habverő. Még 2-3 percig kevertem, így készen lett a cukorsziruppal forrázott tojáshabom.
  8. Ebből a habból jó két kanálnyit két isler közé tettem, így 27 db töltött islerem lett.
  9. Végül a csokoládét forró vízben felolvasztottam, majd a csokit a sütemény tetejére csorgattam, késsel kicsit elegyengettem, nem baj ha sz oldalára is lecsurog. Amikor megszilárdult, átfordítottam, ismét csokiztam.
  10. Amikor megszáradt a csoki, ismét felolvasztottam a maradék csokit, majd gyors mozdulatokkal vonalakat rajzoltam a süti tetejére, ettől lett kissé csíkos. Amikor teljesen megszárad lezárt dobozban tároljuk.
  11. Megkóstoltuk frissen is, de 2-3 nap elteltével volt a legfinomabb.
Megjegyzés
50 db kis kifli és 27 db habos isler lett ebből a mennyiségből. 5 cm átmérőjű kör alakú szaggatóval dolgoztam.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/habos-isler/