Porhanyós kifli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 600 g liszt
  • 300 g sertészsír
  • csipet só
  • 1 kk. szárított élesztő
  • 1 kis doboz tejföl
Tölteni:
  • lekvár, dió, mák...
Hempergetéshez:
  • 150 g porcukor
  • 1 kk. vaníliapor (vagy vaníliás cukor)
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet a sóval és a szárított élesztővel elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a zsírt és a tejföl nagy részét. (Kb. 1 evőkanálnyit visszatartottam, nehogy túl puha legyen a tészta.) A tésztát összedolgozzuk. Ha szükséges, hozzáadjuk a maradék tejfölt. (Nekem nem igényelte a tészta.)
  3. Kb. 15 percet pihent a pulton, addig előkészítettem a tölteléknek valót, a tepsiket sütőpapírral béleltem, összekevertem a porcukrot a vaníliával.
Elkészítés:
  1. A tésztát két részre osztottam, majd enyhén lisztezett felületen elnyújtottam. kb. 4 mm vékonyra, 30 x 30 cm négyzet alakúra.
  2. Derelyevágóval 5 x 5 cm négyzetre vágtam a tésztát, közepébe kis lekvárt kanalaztam.
  3. Majd a szemben lévő csücsköket egymásra hajtottam, és a tepsire tettem a kis kifliket.
  4. A tészta elég omlós, kissé nehezen lehet vele bánni, de megéri, mert mennyei a végeredmény.
  5. Így járunk el az össze tésztával, majd sütjük.
  6. Előmelegített sütőben 170 fokon 15 perc alatt megsütjük a kifliket.
  7. Amikor kisül, még melegen vaníliás porcukorba hempergetjük.
  8. Ebből a mennyiségből 4 tepsivel, 80 db lett.
Megjegyzés
Tálalás előtt enyhén vaníliás porcukorral még egyszer megszórjuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/porhanyos-kifli/