Endrődi sportszelet
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. só
  • 25 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 150 g vaj
  • 1,9-2 dl tej
Kenni:
  • 3-4 ek. nutella
Tetejére:
  • 100 g olvasztott csokoládé
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk.
  2. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  3. A tésztából a hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk. (A tejből egy keveset visszatartunk, ha nagyon keménynek érezzük a tésztát hozzáadjuk a maradék tejet is.) Én mindent a dagasztógép üstjébe mértem, a gép dagasztotta a tésztát. (Az élesztőt nem futtattam külön fel, csak simán a többi hozáávalóhoz morzsoltam.)
  4. Az összegyúrt tésztát letakarjuk és kb. 45 percig pihentetjük.
  5. A nutellát kissé megolvasztjuk, hogy könnyen kenhető legyen.
Elkészítés:
  1. A tésztát 5 mm vastagságú téglalapra kinyújtjuk és megkenjük a nutella felével. (Nem is kell lisztezni, mert elég zsíros a tészta a szilikonos nyújtólapra egyáltalán nem ragadt le.)
  2. Ez után hármas hajtásban a két oldalát ráhajtjuk. Egyet balról, egyet jobbról. (lásd a fotókon)
  3. Újból 5 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a nutella maradékával, és ismét hajtjuk, most fentről és lentről, lásd a képeken.
  4. Ha készen vagyunk a hajtással, akkor 10 percet pihentetjük, majd 7 mm vastagságúra nyújtjuk.
  5. Éles késsel tetszés szerinti rudakra felszeleteljük. Szeletelésnél a kést a tésztába nyomjuk, nem húzogatjuk, mert akkor a tésztát is elhúzza.
  6. Sütőpapírral borított tepsire tesszük és előmelegített sütőben 200 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük.
  7. Ha kihűlt, tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Megjegyzés
Figyelem! Akinek szilikonos a nyújtólapja, nehogy azon szeletelje, mert könnyedén a nyújtólapot is elvághatja. Én voltam olyan béna és a frissen élezett késsel a szilikonos nyújtólapon késsel szeleteltem, így sajnos a nyújtólapot is elvágtam. :-( Azt hiszem egy életre megjegyeztem, hogy a szilikonon késsel nem szeletelünk.
Én ma tojás hozzáadása nélkül készítettem, és így is nagyon finom volt. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/endrodi-sportszelet/