Vaníliás túrós csiga
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g liszt
  • 100 g túró
  • 3 ek. cukor
  • késhegynyi vaníliapor
  • 1 kk. só
  • 25 g friss élesztő
  • 80 g vaj vagy ráma
  • 200 ml tej
Töltelék:
  • 80 g vaj
  • késhegynyi vaníliapor
Tetejére:
  • 0,5 dl víz
  • 4 ek cukor
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk, a dagasztógép üstjébe mérjük, hozzáadjuk a többi alapanyagot, dagasztjuk.
  2. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá. Nekem elegendő volt a 2 dl tej.
  3. Félretesszük kelni. Kb. 45 percig pihentetjük.
  4. Közben a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  5. Elkészítjük a tölteléket: a puha vajat kikeverjük a vaníliaporral
Elkészítés:
  1. A tésztát enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, vékonyra elnyújtjuk.
  2. Tetejét megkenjük a vajas töltelékkel.
  3. Majd derelyevágóval 16 db-ra vágjuk. Minden darabot feltekerünk, kissé megnyújtjuk, majd csiga formára behajtjuk.
  4. A csigákat a papírral borított tepsire tesszük, majd a sütőt 170 fokra előmelegítjük. Addig a csigák a pulton pihennek.
  5. Amikor meleg a sütő, 170 fokon kb. 18 perc alatt készre sütjük.
  6. Közben cukorszirupot főzünk (ezzel fogjuk megkenni miután kisült): Fél dl vízhez 4 ek. cukrot adunk, nagy lángon 2-3 perc alatt készre főzzük.
  7. Amikor kisültek a csigák, megkenjük, így szép fényt kapnak, na meg egy kis édes ízt is.
Megjegyzés
Vajjal és lekvárral megkenve fogyasztottam, nagyon finom. A fiúk nutellával kenték meg, 2 darabot is megettek reggelire. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/vanilias-turos-csiga/