Csavart mákos csiga
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő vagy 1 cs. (7 g) szárított
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
  • 250-280 ml tej
  • tojásnyi vaj vagy ráma
Töltelék:
  • 3-4 ek. tejföl vagy joghurt
  • ízlés szerint cukrozott mák
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk, a dagasztógép üstjébe tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd géppel 6-8 percig dagasztjuk. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá. (Nekem nem igényelt több tejet.)
  2. Kb. 1-1,5 órára félretesszük kelni.
  3. Tepsiket sütőpapírral béleljük.
  4. A porcukrot a mákkal összekeverjük.
Elkészítés:
  1. Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, 3-4 mm vastagságúra elnyújtjuk.
  2. Tetejét tejföllel megkenjük, cukrozott mákkal megszórjuk.
  3. Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
  4. Éles késsel felszeleteljük, de úgy hogy csak minden második vágást vágunk át teljesen. Az első vágás csak ¾ részig, így két csiga egyben marad. Megnyílik, majd úgy tesszük a tepsire, hogy egyet csavarunk rajta. (Lásd a képeken.)
  5. A csigákat a papírral borított tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek.
  6. Kb. 20 percig a csigák pihennek a konyhapulton, míg a sütőt 210 fokra előmelegítjük.
  7. A két tepsi egyszerre kb. 20 perc alatt megsül, közben egyszer átcseréltem őket.
  8. Tálalás előtt a tetejét porcukorral enyhén meghintjük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/csavart-makos-csiga/