Leveles rácsos
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 2 csom. friss leveles tészta
  • 500 g túró
  • 1 tojás sárgája
  • 3 ek. cukor (ízlés szerint)
  • késhegynyi vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • Tetejére: porcukor
Leírás
Előkészítés:
  1. Elkészítjük a túrótölteléket: A hozzávalókat alaposan összekevertjük. Ha nagyon száraz a túró, tehetünk hozzá 1 ek. tejfölt. Nekem nem igényelte.
  2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés:
  1. A tésztákat kivesszük a hűtőből. (Csak felhasználás előtt vegyük ki, mert ha átmelegszik, akkor megpuhul és nehezebb vele bánni!)
  2. Felbontás után óvatosan kitekerjük, a közte lévő sütőpapírokat a tepsire tesszük.
  3. A két tésztát egymás mellé helyezzük.
  4. Derelyevágóval felvágjuk az első tésztát 3 x 4, azaz 12 db-ra. Használjunk nyugodtan vonalzót! (Én rendszeresítettem egyet a konyhába, jó szolgálatot tesz a sütemények felszeletelésénél is, nem csak ennél a tésztánál.)
  5. A második tésztát gondolatban ⅓ és ⅔ részre osztjuk. A kisebből még 4 téglalapot vágunk. Így 16 db téglalapunk lesz, erre kanalazzuk rá a túrótölteléket.
  6. A maradék ⅔ tésztából készül a rács, amit előszőr hosszában kettévágunk, majd rácsozóval formázzuk és a 8 db túrós téglalapra tesszük. Középre helyezzük, majd két oldalra kihúzzuk a tésztát, végül derelyevágóval elvágjuk.
  7. A sütemények széleinél a tésztát egy villa segítségével összenyomkodjuk, majd a süteményeket a tepsire helyezzük.
  8. Így járunk el a tészta másik felével is. Két tepsire fér rá ez a mennyiség.
  9. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
  10. Amint kisűlt, porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés
Ha esetleg maradna másnapra, akkor elegendő egy szalvétával letakarni, nem kell légmentesen lezárni, mert akkor nagyon megpuhul.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/leveles-racsos-sutemeny-30-perc-alatt/