Somlói galuska
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Piskótához:
  • 8 L méretű tojás
  • 8 ek. cukor
  • 8 ek. liszt (púpos)
Csokiöntethez:
  • 8 ek. cukor
  • 2 dl víz
  • 4-5 ek. holland kakaópor
Krémhez:
  • 2 csomag főzős vaníliás puding
  • 1,4 liter tej
  • 8 ek. cukor (ízlés szerint)
  • tetejére kis vaj
Tetejére:
  • 1 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • dió
  • mazsola
  • tejszínhab ízlés szerint (kb. 4 dl)
Leírás
Előkészítés:
  1. A sütőt bekapcsoljuk, 210 fokra előmelegítjük.
  2. A tepsit fóliával kibéleljük. (Normál méretű gáztepsit használtam.)
Csokiöntet készítése:
  1. A vízből és a cukorból cukorszirupot főzünk.
  2. Keverés közben beleszitáljuk a kakaóport, kevergetve 10-15 alatt készre főzzük.
  3. Félre tesszük hűlni.
Krém készítése:
  1. A 2 csomag pudingporból 1,4 liter tejjel pudingot főzünk, 8 ek. cukorral édesítjük.
  2. Amikor elkészült, a tetejére vékony vajdarabkákat teszünk, így nem fog hűlés közben bebőrösödni.
  3. Félre tesszük hűlni.
Piskóta:
  1. A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük. (Az én habverőmmel max. fokozaton ez 3 perc.)
  2. A sárgájába beletesszük a cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó. (Ez is 3 perc alatt készen van.)
  3. Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzáadjuk a lisztet és óvatosan (fakanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
  4. Tepsibe öntjük, és 8-10 perc alatt 210 fokon készre sütjük.
  5. Kihűtjük, majd lehúzzuk róla a fóliát.
Hab:
  1. A tejszínt kemény habbá verjük.
Somlói galuska összeállítása:
  1. Nagy jénai tálba vagy poharakba rétegezzük a hozzávalókat: előszőr a piskóta kockák, majd puding, aki szereti durvára vágott dió és mazsola, kakaópor (szitálva), hab, csokiöntet.
  2. Majd ismét piskóta, puding, mazsola és dió, kakaópor végül pedig tejszínhab és csokiöntet. A csoki elég tömény, intenzív ízű, úgyhogy azzal csak óvatosan, nem kell túl sok.
  3. Addig rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak.
  4. Pár órára hűtőbe tesszük.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 2 jénaival lett. Nem öntöttem rá a csokit, tálalásnál csurgattuk a tányéron lévő sütemény tetejére.
Az egyik adag dióval, a másik dió nélkül készült. Mazsola nem került bele, mert többen nem szeretik a családból mazsolával.
A piskótából szív alakú kiszúróval 6-6 szívecskét formáztam, ezek kerültek a tetejére díszítésként.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/somloi-galuska-2/