A lisztet átszitáljuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük.
Rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és tejet, beletesszük a vajat vagy rámát és jól kidagasztjuk. Egy viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami előszőr eléggé ragad, de aztán dagasztás során szépen elválik az edény falától és a kezünktől is. Ha nagyon lágy lenne, még 1-2 kanál lisztet adjunk hozzá.
Amikor szép fényes és egynemű a tészta, letakarjuk és félretesszük 1-1,5 órára. (Duplájára kelesztjük.)
Formázás:
Enyhén lisztezett felületre borítjuk, 10 egyforma darabra vágjuk és kis bucikká formáljuk. (Kisebb vagy nagyobb darabokra is oszthatjuk a tésztát, ízlés szerint.)
A bucikból egyesével “rudakat sodrunk”, melyeket a vegyes magba hempergetjük. Ha nem ragadna rá, kicsit vízzel megpermetezzük, így biztosan ráragadnak a magok.
A bucikat tepsire tesszük, vízzel megpermetezzük és egy másik tepsivel lefedve még 30 percet pihentetjük. Ezen idő alatt a sütőt 170 fokra előmelegítjük.
Sütés:
Sütés előtt vízzel ismét megpermetezzük a bucikat. Majd 170 fokon, kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni őket.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/magvas-buci/