Rozsos zsemle
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
  • 100 g világos rozsliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 g élesztő
  • 2 dl langyos víz
Zsemléhez:
  • összes előtészta
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 5 g élesztő
  • 3 kk. só
  • 1 ek. sikér
  • 2 ek. olaj
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dl kaukázusi kefir
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
  1. A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.)
  2. Letakarjuk, a konyhapulton pihentetjük 3 órát.
Zsemle összeállítása:
  1. A kész előtésztához adjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. (Ha nincs kefirünk, akkor helyette vizet adjunk a tésztához.)
  2. Ha egynemű a tészta, akkor letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
Formázás:
  1. Amikor duplájára megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, 10 egyforma darabra osztjuk, formázzuk.
  2. Sütőpapírral borított tepsire tesszük, egy másik tepsivel letakarjuk, 1 órát pihentetjük.
  3. Közben a sütőt 210 fokra előmelegítjük.
Sütés:
  1. Amikor megkeltek a zsemlék, tetejét éles késsel bevágjuk, majd a forró sütőbe helyezzük, úgy hogy a tetejét egy másik tepsivel lefedjük.
  2. Kb. 10 percig 210 fokon sütjük, majd 180 fokra visszavesszük a hőmérsékletet és a tetejéről levesszük a tepsit.
  3. Végül 180 fokon még 10-12 perc alatt készre sütjük a zsemléket.
  4. Sütés után enyhén megpermeteztem vízzel, és rácson hagytam kihűlni.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/rozsos-zsemle/