Tiszaugi halászlé
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 3,2 kg ponty és egyéb hal nyesedék (fej, farok, stb.)
  • 3 db nagy fej vöröshagyma (kb. 500 g)
  • pirospaprika
  • 750 g ponty szelet
  • tej, ikra
  • ízlés szerint erős paprika
Leírás
Előkészítés:
  1. A halakat megtisztítjuk, a pikkelyeket lekaparjuk, a zsigereiket, belsőségeiket kiemeljük, keserű fogát eltávolítjuk. A haltejet és ikrát félretesszük.
  2. Kívül-belül alaposan megmossuk. A ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük.
  3. A hagymát megtisztítjuk.
Elkészítés:
  1. Az alaplének való hal nyesedéket és a hagymát 8 liter vízben feltesszük főni.
  2. Ízlés szerint hozzáadunk: 5-6 kk. sót és 8 kk. pirospaprikát.
  3. Forrástól számítva 4-5 órán keresztül főzzük.
  4. Közben a szép halszeleteket, ikrát, tejet kissé besózzuk, felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.
  5. Amikor teljesen szétfőtt a hal, apró szemű szűrőn átszűrjük a halászlét. (Nem passzírozzuk.)
  6. Hozzáadjuk a halszeleteket, ikrát, tejet és 20 perc alatt gyöngyözve készre főzzük.
  7. Friss kenyérrel és ízlés szerint csípős paprikával tálaljuk.
Megjegyzés
Nagy mennyiség, 3-4 családnak elegendő étvágytól föggően.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/tiszaugi-halaszle/