A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.)
Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 15 órát. (Este kevertem be az előtésztát, másnap délben kezdtem a kenyér készítését, így estére friss kenyér volt a halászlé mellé.)
Kenyér összeállítása:
A kész előtésztához adjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk.
Ha egynemű a tészta, akkor letakarva, huzatmentes helyen 50-60 percet kelesztjük. (Míg duplájára nem nő a tészta.)
Formázás:
Amikor duplájára megkelt a tésztánk, ellapogatjuk, hajtogatjuk, letakarjuk, 30 percet pihentetjük.
Formázzuk, majd enyhén lisztezett kosárba helyezzük, úgy hogy az alja legyen fölül a kosárban.
Egy órát pihentetjük, közben a sütőt és a tepsit 230 fokra előmelegítjük. A sütőbe forró vizet teszünk, hogy jó gőzös legyen a sütőtér.
Sütés:
Amikor megkelt a kenyér (kb. 1 óra) a forró sütőlapra borítjuk, tetejét bevágjuk és a forró, gőzös sütőbe helyezzük.
Először 10 percig 230 fokon sütjük, majd 210 fokra visszavesszük a hőmérsékletet és így sütjük tovább a kenyeret. (A vizet ekkor már kivehetjük a sütőből.)
Nekem összesen 50 perc alatt sült készre. (Kb. félidőben a tetejét egy darab fóliával letakartam, hogy ne piruljon túl.)
Sütés után enyhén megpermeteztem vízzel, és rácson hagytam kihűlni.
Megjegyzés
1,15 kg lett a sütés utáni súlya
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/rozsos-kenyer/