Rozsos kenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához vagy öregtésztához:
  • 100 g világos rozsliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 g friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
Kenyérhez:
  • összes előtészta
  • 600 g finomliszt (BL-55)
  • 8 g friss élesztő
  • 3 kk. Himalaya só (20 g)
  • 1 ek. sikér
  • 3 ek. olaj
  • 2,5-2,6 dl víz
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
  1. A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.)
  2. Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 15 órát. (Este kevertem be az előtésztát, másnap délben kezdtem a kenyér készítését, így estére friss kenyér volt a halászlé mellé.)
Kenyér összeállítása:
  1. A kész előtésztához adjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk.
  2. Ha egynemű a tészta, akkor letakarva, huzatmentes helyen 50-60 percet kelesztjük. (Míg duplájára nem nő a tészta.)
Formázás:
  1. Amikor duplájára megkelt a tésztánk, ellapogatjuk, hajtogatjuk, letakarjuk, 30 percet pihentetjük.
  2. Formázzuk, majd enyhén lisztezett kosárba helyezzük, úgy hogy az alja legyen fölül a kosárban.
  3. Egy órát pihentetjük, közben a sütőt és a tepsit 230 fokra előmelegítjük. A sütőbe forró vizet teszünk, hogy jó gőzös legyen a sütőtér.
Sütés:
  1. Amikor megkelt a kenyér (kb. 1 óra) a forró sütőlapra borítjuk, tetejét bevágjuk és a forró, gőzös sütőbe helyezzük.
  2. Először 10 percig 230 fokon sütjük, majd 210 fokra visszavesszük a hőmérsékletet és így sütjük tovább a kenyeret. (A vizet ekkor már kivehetjük a sütőből.)
  3. Nekem összesen 50 perc alatt sült készre. (Kb. félidőben a tetejét egy darab fóliával letakartam, hogy ne piruljon túl.)
  4. Sütés után enyhén megpermeteztem vízzel, és rácson hagytam kihűlni.
Megjegyzés
1,15 kg lett a sütés utáni súlya
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/rozsos-kenyer/