Tepertős pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g búza finomliszt
  • 3 kk. só (ízlés szerint)
  • 25 g friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 100 g házi zsír
  • 150 g tejföl
Kenni:
  • 200 g tepertőkrém
  • 1 tojás
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet, sót elkevertem. Hozzáadtam a többi alapanyagot és dagasztógéppel szép simára dagasztottam.
  2. Fél órát letakarva félretettem kelni.
  3. Elnyújtottam, megkentem a tepertőkrém felével. Hajtogattam. Alulról felfelé ⅓ arányban. Majd fentről lefelé. Végül jobbról és balról ⅓ arányban.
  4. Egy tállal letakartam, 30 percet pihentettem.
  5. Nyújtottam, kentem, hajtogattam (ugyanúgy, mint előbb), 30 percet pihentettem.
  6. Végül elnyújtottam, tetejét éles késsel bevágtam, majd szaggattam.
  7. Tepsire tettem, a tetejét enyhén felvert tojással megkentem.
  8. A sütőt 170 fokra előmelegítettem, közben a pogácsák a pulton pihentek. (kb. 30 percet)
  9. Végül 170 fokon, előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöttem.
  10. Tepsin hagytam kihűlni.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 25 db pogi lett.
A tepertőkrém ennél a poginál nálam a késes aprítóval összeaprított tepertőt jelenti. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/tepertos-pogacsa/