Almás linzer
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 200 g zsír
  • 1 tojás
  • 200 g kristály cukor
  • 1 cs. sütőpor (15 g)
  • csipet só
  • kb. 4 ek. tejföl
Töltelék alá:
  • 3 ek. édes morzsa, keksz vagy dió
Töltelékhez:
  • 1,5-2 kg alma reszelve
  • ízlés szerint cukor
  • 2 kk. fahéj
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag főzős vaníliás puding
Leírás
Almatöltelék:
  1. Az almákat megmossuk, megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Fahéjjal, ízlés szerint cukorral, citrommal megpároljuk.
  3. A pudingport egy kis hideg vízzel feloldjuk, és az almatöltelékhez adjuk, alaposan elkeverjük. Még pár percig főzzük.
  4. Félretesszük hűlni.
Tészta:
  1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
  2. A hozzávalókból tésztát gyúrunk: lisztet, sütőport, sót, kristály cukrot elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral, végül hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt amennyit felvesz, kb. 4 evőkanálnyit.
  3. A tésztát két részre osztjuk, ⅔ - ⅓ arányban.
  4. A nagyobb tésztát kb. 25 x 30 cm téglalap formára nyújtjuk, tepsire tesszük, 15 perc alatt elősütjük.
Sütemény összeállítása:
  1. Az elősütött tésztát megszórjuk 3 ek. édes morzsával, darált keksszel vagy dióval, erre kanalazzuk az almatölteléket. Szépen elosztjuk rajta, hogy mindenhová azonos mennyiség jusson.
  2. Végül a tészta ⅓ részét is elnyújtjuk, vékony "kígyókat" formázunk, és ezzel "berácsozzuk" a sütemény tetejét.
  3. A süteményt előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük.
  4. Tepsin hagyjuk kihűlni. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt!
Megjegyzés
Ha melegen szeleteljük, akkor nem lesz szép, deformálódni fog a sok töltelék miatt. Ezért mindenképpen várjuk meg, míg teljesen meghűl. 5 x 5 cm nagyságú kockákra vágtam, 30 szelet lett belőle.
Nekem a kész almatöltelék 1900 g volt.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almas-linzer-gyors-olcso/