Az almákat megmossuk, megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Fahéjjal, ízlés szerint cukorral, citrommal megpároljuk.
A pudingport egy kis hideg vízzel feloldjuk, és az almatöltelékhez adjuk, alaposan elkeverjük. Még pár percig főzzük.
Félretesszük hűlni.
Tészta:
A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk: lisztet, sütőport, sót, kristály cukrot elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral, végül hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt amennyit felvesz, kb. 4 evőkanálnyit.
A tésztát két részre osztjuk, ⅔ - ⅓ arányban.
A nagyobb tésztát kb. 25 x 30 cm téglalap formára nyújtjuk, tepsire tesszük, 15 perc alatt elősütjük.
Sütemény összeállítása:
Az elősütött tésztát megszórjuk 3 ek. édes morzsával, darált keksszel vagy dióval, erre kanalazzuk az almatölteléket. Szépen elosztjuk rajta, hogy mindenhová azonos mennyiség jusson.
Végül a tészta ⅓ részét is elnyújtjuk, vékony "kígyókat" formázunk, és ezzel "berácsozzuk" a sütemény tetejét.
A süteményt előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Tepsin hagyjuk kihűlni. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt!
Megjegyzés
Ha melegen szeleteljük, akkor nem lesz szép, deformálódni fog a sok töltelék miatt. Ezért mindenképpen várjuk meg, míg teljesen meghűl. 5 x 5 cm nagyságú kockákra vágtam, 30 szelet lett belőle. Nekem a kész almatöltelék 1900 g volt.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almas-linzer-gyors-olcso/