A kinyílt pitypangokat leszedjük. Csak a fejeket, szár nélkül.
Felengedjük 2 liter vízzel, két citromot rákarikázzuk. (nekem nem volt itthon friss citromom, így a mélyhűtőből használtam fagyasztott citromlevet, rostot.)
Lassan gyöngyözve 1 órát főzzük.
Gézen vagy sűrű szövésű szitán átszűrjük.
Hozzáadunk 1,5 kg cukrot, szép lassan, éppen csak hogy gyöngyözzön 1 órát főzzük.
Közben az üvegeket kimossuk, kiforrázzuk.
Ha elértük a kellő sűrűséget, akkor azonnal, forrón a forró üvegekbe szedjük. Tetejét rácsavarjuk, fejreállítjuk, majd száraz dunsztba tesszük 1-2 napra.
Kihűlés után még kissé sűrűsödik a főzet.
Megjegyzés
Limonádéba, teába, szörpnek, süteményekbe, de vajas kenyérre is kiváló. A képen látható mennyiség lett belőle.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/pitypangmez-pitypangszorp/