Lipcsei krémes Hajni módra
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Sárga piskótához:
  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • ½ kk. sütőpor
Kakaós lapokhoz:
  • 10 tojás
  • 375 g cukor
  • 10 ek. forró víz
  • 300 g liszt
  • 1,5 ek. holland kakaópor
  • 1 cs. (15 g) sütőpor
Krémhez:
  • 7,5 dl tej
  • 6 ek. liszt
  • 1 kk. vaníliapor vagy kikapart vaníliarúd belseje
  • 300 g ráma
  • 300 g porcukor
Kakaós lapokra és a sárga piskótára:
  • ízlés szerint rumaroma, kenni
Tetejére:
  • porcukor vagy csokoládé bevonat
Leírás
Előkészítés:
  1. A sütőt bekapcsoljuk, 210 fokra előmelegítjük.
  2. A tepsiket sütőpapírral kibéleljük. (normál, nagy méretű tepsiket használtam, kb. 30 x 40 cm)
Sárga piskóta elkészítése:
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. (gépi mixerrel, max. fokozaton kb. 2 perc alatt készen is van.)
  2. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, gépi mixerrel keverjük. Előszőr gyengébben, majd erős fokozaton, fehéredésig.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral.
  4. Végül a tojáshabot, a cukros sárgáját és a lisztes keveréket finoman, fakanállal összeforgatjuk. Vigyázva, hogy a habot nem törjük össze!
  5. A masszát sütőpapírral fedett tepsibe öntjük, elegyengetjük, majd az előmelegített sütőben, 210 fokon 10 percig sütjük.
  6. Amikor teljesen kihűl, óvatosan lehúzzuk róluk a sütőfóliát.
Kakaós lapok elkészítése:
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. (gépi mixerrel, max. fokozaton kb. 2 perc alatt készen is van.)
  2. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, gépi mixerrel keverjük. Előszőr gyengébben, majd erős fokozaton, fehéredésig. Majd hozzáadjuk a forró vizet és tovább keverjük.
  3. A liszthez hozzáadjuk a kakaóport, sütőport, elkeverjük.
  4. Végül a tojáshabot, a cukros sárgáját és a lisztes keveréket finoman, fakanállal összeforgatjuk. Vigyázva, hogy a habot nem törjük össze!
  5. A masszát két tepsibe öntjük, elegyengetjük, majd az előmelegített sütőben, 210 fokon 15 percig, majd 160 fokon még 10 percig sütjük. (A két tepsivel egyszerre sütöttem, közben többször megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesen süljenek.)
  6. Amikor teljesen kihűltek a kakaós lapok, óvatosan lehúzzuk róluk a sütőfóliát.
Krém készítése:
  1. A lisztet, vaníliaport egy kis langyos tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és folyamatos keverés mellett készre főzzük.
  2. Félre tesszük hűlni. (Meg kell várni, hogy teljesen kihűljön. Célszerű még a piskótalapok előtt megfőzni, így lesz ideje kihűlni.)
  3. A rámát a porcukorral habosra keverjük.
  4. Amikor kihűlt a főzött krém, a cukros rámával összekeverjük, gépi mixerrel kihabosítjuk.
Sütemény összeállítása:
  1. Egy kakaós lapot és a sárga piskótát megkenjük rumaromával.
  2. A rumos kakaós lapra rákanalazzuk a krém felét.
  3. Erre kerül a rumos sárga piskóta, majd a krém másik fele, végül a második kakaós lap.
  4. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd ízlés szerint szeleteljük.
Megjegyzés
A süteményhez L-es méretű, nagy tojásokat használtam.
A kakaós lapokat lehet két részletben is bekeverni és sütni. Én úgy voltam vele, nem baj ha nem sikerül pontosan kettő részre osztani a nyers tésztát, de így időt nyerek, ha egyszerre keverem be és sütöm a lapokat.
A széleit körbe levágtam, aztán 3x6 cm szeletekre vágtam. 40 szelet lett belőle (plusz a szélei)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/lipcsei-kremes-hajni-modra/