Csavart sós rúd
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 700 g finomliszt
  • 4 kk. Himalaja só
  • 1 cs. sütőpor (15 g)
  • 12 ek. víz
  • 2 ek. 20%-os ecet
  • 500 g margarin
Tetejére:
  • 1 tojás kenni
  • ízlés szerint magvak, kömény, sajt
Leírás
Előkészítés:
  1. Összeállítjuk a tésztát: A száraz anyagokat kimérjük, összekeverjük. Hozzáadjuk a nedves anyagokat, majd összedolgozzuk a tésztát. Egy eléggé puha tésztát kapunk. (Én dagasztógéppel állítottam össze, így percek alatt készen is voltam.)
  2. A tésztát letakarjuk, minimum 4 óra hosszára hűtőbe tesszük pihenni. (De akár 1-2 napot is lehet a hűtőben.)
Sütemény elkészítése:
  1. A tésztát 4 részre vágjuk, az első adagot lisztezett deszkán, vékony (2-3 mm) téglalap formára nyújtjuk.
  2. Derelyevágóval ízlés szerint keskeny csíkokra vágjuk.
  3. Egyszer megcsavarjuk őket és sütőpapírral borított tepsire helyezzük.
  4. Tetejét felvert tojással megkenjük, ízlés szerint megszórjuk magvakkal, köménnyel vagy sajttal.
  5. Így járunk el a többi tésztával is.
Sütés:
  1. Előmelegített sütőben 190 fokon 12-15 percig sütjük. (Én kicsit pirosabbra sütöttem, hogy ropogós legyen.)
  2. Ha több tepsit egyszerre teszünk a sütőbe, akkor a sütési idő kicsit megnő, illetve érdemes a tepsiket átcserélni, hogy egyenletesebben süljenek.
  3. Lezárt dobozban sokáig eltartható.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 5-6 tepsivel lesz, attól függően, hogy ki milyen vastagra nyújtja és milyen sűrűn rakosgatja a tepsire.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/csavart-sos-rud/