Zserbó torta
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g liszt
  • 1 egész tojás
  • 50 g cukor
  • 200 g ráma
  • fél csomag szárított élesztő (3-4 g)
  • csipetnyi sütőpor
  • csipetnyi só
  • 2 ek. natur joghurt vagy tejföl
Töltelékhez:
  • 150 g darált dió
  • 150 g porcukor
  • 200 g lekvár
Tetejére:
  • 2-3 ek. baracklekvár a golyók összeállításához
  • 150 g olvasztott csokoládé
Leírás
  1. A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát (szárazanyagokat összekeverjük, utána adjuk hozzá a rámát, joghurtot, tojást), alaposan összegyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
  2. A diót összekeverjük a porcukorral.
  3. Sütőpapíron kinyújtjuk az első tésztát, úgy hogy 26 cm-es körnél nagyobb legyen.
  4. Áttesszük a sütőpapírral fedett tepsire, majd megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a cukoros dió felével.
  5. Erre kerül a második kinyújtott lap, amit megkenünk a maradék lekvárral és megszórunk a maradék dióval.
  6. Végül ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot. (Nem baj ha nem szép kör alakú, mert később úgyis körbe fogjuk vágni. A lényeg, hogy nagyobb legyen, mint a 26 cm-es tortaforma.)
  7. A tésztát rendes hőmérsékleten 1-1,5 órát kelesztjük.
  8. Tetejét villával megszurkáljuk.
  9. Lassan, közepes hőmérsékleten addig sütjük, míg a teteje szép, egyenletes világospirosra nem sül. (Az én sütőmben 170 fokon, kb. 30 perc.)
  10. Még forrón rátesszük 26 cm-es tortalapot, és körbevágjuk. A levágott széleket felaprítjuk, félretesszük, hogy kicsit kiszáradjon, ebből lesznek a zserbó golyók, amivel majd díszíteni fogjuk a torta tetejét.
  11. A maradék széleket késes aprítóban ledaráljuk, 2-3 evőkanál sárgabarack lekvárral összegyúrjuk, majd kisebb-nagyobb golyókat formálunk belőle.
  12. A torta tetejét gőz fölött felolvasztott csokoládéval vonjuk be.
  13. A maradék olvasztott csokoládét zacskóba tesszük, csücskét kivágjuk, majd összefirkáljuk vele a golyókat.
  14. Két kis desszertvilla segítségével a golyók alá nyúlunk, áttesszük őket a torta tetejére. (Ekkor még nem kötött meg a csoki, szóval csak óvatosan bánjunk vele.)
  15. Megvárjuk míg a csokoládé teljesen megköt.
  16. Másnap szeleteljük, ekkorra az ízek jól összeérnek.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/zserbo-torta/