Rozsos kifli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
  • 100 g világos rozsliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 g friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
Tésztához:
  • összes előtészta
  • 600 g finomliszt (BL-55)
  • 8 g friss élesztő
  • 3 kk. Himalaya só (20 g)
  • 1 ek. sikér
  • 3 ek. olaj
  • 2,5-2,6 dl víz
Leírás
Előtészta készítése:
  1. A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.)
  2. Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 3-4 órát.
Kiflitészta összeállítása:
  1. A kész előtésztához adjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk.
  2. Ha egynemű a tészta, akkor letakarva, huzatmentes helyen 50-60 percet kelesztjük. (Míg duplájára nem nő a tészta.)
Formázás:
  1. Amikor duplájára megkelt a tésztánk, 12 egyforma darabra osztjuk, bucikká formázzuk.
  2. Majd csepp alakúra nyújtjuk az első bucit, felülről lefelé tekerjük. (Szélesebb résztől a keskenyebb felé haladva.) Kissé megsodorjuk, ívben hajtjuk és tepsire helyezzük. (Úgy, hogy a vége alulra kerüljön.)
  3. Így járunk el a másik 11 darabbal is. Vízzel megpermetezzük a kifliket és kb. egy órát pihentetjük, közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük.
Sütés:
  1. Amikor megkeltek a kiflik előmelegített sütőben 20-25 perc alatt a két tepsivel egyszerre készre sütjük. (Közben megcseréljük a tepsiket, hogy egyenletesen süljenek.)
  2. Sütés után a kifliket enyhén megpermeteztem vízzel, és rácson hagytam kihűlni.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/rozsos-kifli/