Csiga teljes kiőrlésű lisztből
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 300 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 100 g finomliszt
  • 2 ek. zabpehelyliszt (40 g)
  • 2 ek. búzasikér (40 g)
  • 2 ek. burgonyapehely (15 g)
  • 1 kk. só
  • 2 ek. cukor (40 g)
  • 20 g friss élesztő
  • 150 g görög krémjoghurt
  • 150 ml tej
  • 1 egész tojás
Tölteléknek:
  • 250 g túró, 1 ek. cukor, 1 tojássárgája
  • 4-5 ek. nutella (ízlés szerint)
Leírás
Előkészítés:
  1. A száraz anyagokat egy tálba mérjük, elkeverjük.
  2. Rámorzsoljuk az élesztőt.
  3. Hozzáadjuk a nedves anyagokat (tojás, langyos tej és joghurt).
  4. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Puha, de nem ragacsos tésztát kell hogy kapjunk. (Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adunk hozzá. Nekem pont jó volt, nem igényelt több folyadékot.)
  5. Kb. egy órára félretesszük kelni.
  6. Tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
  1. Amikor kétszeresére nőtt a tészta, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk, az első adagot elnyújtjuk, majd megkenjük a túrótöltelékkel.
  2. Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
  3. Éles késsel felszeleteljük.
  4. Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit kicsit az ujjainkkal lenyomkodjuk, úgy hogy a közepe magasabb maradjon a csigáknak. Megkenjük a maradék tojásfehérjével.
  5. A másik adag tésztát is téglalap alakúra nyújtjuk, majd nutellával megkenjük, feltekerjük, szeleteljük, tepsire tesszük, formázzuk. Tetejét megkenjük a tojásfehérjével.
  6. A sütőt 170 fokra állítjuk, és még a hideg sütőbe tesszük a két tepsit.
  7. A két tepsivel egyszerre 20-25 perc alatt készre sütjük.
  8. Tálalás előtt porcukorral enyhén megszórhatjuk.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 2 tepsi csiga süthető.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/csiga-teljes-kiorlesu-lisztbol/