Kovászos uborka
 
Hozzávalók
  • 35-40 db kovászolni való uborka (8-10 cm-es)
  • 1,5-2 liter víz
  • 2 ek. himalája só
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 4 db babérlevél
  • 1 db zabpelyhes zsemle (házi készítésű)
Leírás
  1. Az 5 literes üveget elmossuk.
  2. Az uborkát alaposan ledörzsöljük, megmossuk. Végeit levágjuk, majd bevagdossuk.
  3. A kaprot, babérlevelet megmossuk, a fokhagymát megpucoljuk, négybe vágjuk.
  4. Egy liter meleg (de nem tűzforró) vízben feloldjuk a 2 evőkanálnyi sót.
  5. Az uborkákat szép sorjában az üvegbe állítjuk. Amikor belekerült az uborka fele, rátesszük a fűszerek felét.
  6. Majd ismét uborka és a fűszerek következnek.
  7. Ráöntjük az 1 liter sós vizet, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az uborkát, vagy tele legyen az üveg.
  8. Végül beletesszük a harisnyába bújtatott zsemlét.
  9. Rátesszük az üveg tetejét, de nem kell rácsavarni.
  10. Kitesszük az erkélyre, udvarra, ablakba... kinek mire van lehetősége.
  11. Nekem most 2 nap (48 óra) alatt készült el. (Az uborkát kb. 14 órától egészen estig éri nálam a nap az erkélyen.)
  12. Amikor elkészült az uborka, a zsemlét levesszük, kidobjuk, és az uborkát hűtjük. (A fűszereket mindenki ízlés szerint eldönti, hogy benne tartja vagy kidobja.)
Megjegyzés
Finom ropogós uborka a végeredmény. Akinek naposabb az erkélye, annak célszerű hamarabb ellenőrizni, hogy elkészült-e, nehogy túlérjen és megpuhuljon.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kovaszos-uborka-egy-kis-praktikaval/